Politika

AMERIČKI PLAN ZA KOSOVO U 4 TAČKE SAD postavljaju rokove i imaju zahtjev za opoziciju

Susret dvojice zvaničnika prošao je u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, a trajao je nekoliko sati. Pompeo je priredio večeru za predsjednika Srbije, a glavna tema bila je Kosovo. Pompeo je rekao da Amerika nema nikakve veze sa taksama i da ne podržava tu mjeru.

AMERIČKI PLAN ZA KOSOVO U 4 TAČKE SAD postavljaju rokove i imaju zahtjev za opoziciju
FOTO: RAS SRBIJA

Pompeo je obećao da će SAD učiniti sve da Priština što prije povuče spornu odluku koja šteti našim Srbima na Kosovu, ali i ekonomiji Srbije – navodi izvor Blica iz diplomatskih krugova.

Zaštita za narod

Hoće li takav plan uspjeti, teško je predvidjeti, budući da Priština ni do sada nije imala podršku za ekstremne poteze koje je vukla.

Plan američke administracije je da se dvije strane vrate dijalogu već polovinom septembra, a predsjednik Srbije poručio je da je Beograd voljan, ali da se to neće desiti ukoliko takse ne budu ukinute. Vučić je, po riječima našeg sagovornika, tražio zaštitu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za srpske svetinje.

– Predsjednik je tražio da Amerika kao najveća sila zauzme balansirani i objektivan pristup u rješavanju krize na KiM – navodi izvor lista.

Kako ocjenjuju sagovornici, u narednih nekoliko nedjelja i poslije prvih poteza nakon sastanka Vučić – Pompeo biće mnogo jasnije stvari kada je riječ o odnosu Trampove administracije prema ovom regionu i uopšte prema rješavanju kosovskog čvora.

Ako neko može da utiče na vlast u Prištini, onda su to Amerikanci, mentori kosovske nezavisnosti. Trenutno im situaciju otežava politički vakuum do koga je došlo kada je Ramuš Haradinaj podnio ostavku na mjesto premijera zbog poziva Haškog suda da se pojavi u svojstvu optuženog.

S druge strane, SAD su dolaskom Trampove administracije napravile već zaokret koji Srbiji ide naruku. Od “to je riješena stvar” i “dogovor se može postizati ali samo u postojećim granicama”, Amerikanci su popustili i spremni su da u obzir uzmu još neka potencijalna rješenja.

Rok – jun 2020. godine

Nesporno je da Amerika želi aktivnije da se uključi u dešavanja u ovom dijelu Evrope i da eventualne zasluge za postizanje nekog sporazuma pripiše sebi.

Amerika, kako je Blic već pisao, pokušava da se do rješenja dođe najkasnije do juna iduće godine. Zato se žestoko protivi bojkotu parlamentarnih izbora koji će se u Srbiji održati na proljeće sljedeće godine. Sve američke diplomate koje dolaze u posjetu Srbiji na to ukazuju i predstavnicima opozicionih partija u Srbiji koje su najavile da na izbore neće izaći.

– U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do ljeta 2020. godine. Kada sporazum bude finiširan i kada uđe u Skupštinu Srbije, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu i predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sjede u sali i glasaju – kaže sagovornik Blica.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer nedavno je izjavio da se SAD nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će s predstavnicima vlasti postići dogovor o izbornim uslovima.

Protiv bojkota

Govoreći o sastancima predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, izrazio je nadu da će dvije strane uspjeti da postignu dogovor kako bi opozicija odustala od bojkota izbora.

– Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kad na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dvije strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali – kazao je Palmer.

Ukidanje taksa, pa nastavak pregovora u septembru

Sjedinjene Američke Države učiniće sve da Priština povuče takse i da dvije strane već sljedećeg mjeseca sjednu ponovo za pregovarački sto. To je američki državni sekretar Majk Pompeo poručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom jučerašnjeg sastanka.

Pompeov plan

– Priština povlači takse na srpsku robu

– Sredinom septembra nastavljaju se pregovori Beograda i Prištine

– Sporazum dolazi u Narodnu skupštinu najkasnije do juna iduće godine, gdje prolazi ratifikaciju.

– U Skupštini u raspravi i glasanju o sporazumu učestvuje i opozicija, čime mu se daje puni legitimitet

Šta je Vučić tražio:

– Ukidanje taksa

– Da SAD zauzme izbalansiran pristup rješavanju krize na KiM

– Zaštitu za narod i manastire