Politika

SASTANAK U NJUJORKU Vučić: Srbija može da računa na podršku SAD povodom ukidanja taksi i nastavka dijaloga

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 18.30 časova u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

SASTANAK U NJUJORKU Vučić: Srbija može da računa na podršku SAD povodom ukidanja taksi i nastavka dijaloga
FOTO: RAS SRBIJA

Stejt department je saopštio je da će državni sekretar ugostiti Vučića na radnom ručku, u 12.30 po lokalnom vremenu, kada su i počeli razgovori, a, kako saznaje Blic, uprkos prvobitnom planu, američki državni sekretar je produžio trajanje sastanka za 15 minuta.

Nakon razgovora, predsjednik Srbije je poručio da Srbija može da računa na američku podršku kada je riječ o ukidanju taksi i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Dugo smo razgovarali o svemu, želio je da čuje šta Srbija misli prije svega o rješavanju kosovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao stav Srbije – napisao je na Instagramu predsjednik Srbije.

Zamolio je, kako kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koju su nametnuli Srbiji prije godinu dana: “I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer oni, kao i mi, smatraju da je važno da se nastavi dijalog izmedju Beograda i Prištine”.

Pompeo se takođe oglasio na društvenim mrežama, pa je na svom Tviter nalogu naveo da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao produktivan sastanak o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU.

– Produktivan ručak sa srpskim predsjednikom povodom dijaloga Kosovo-Srbija i putem Srbije prema EU. Normalizacija odnosa sa Kosovom će učvrstiti stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice -napisao je američki državni sekretar uz fotografiju sa susreta.

Kako smo ranije izvjestili, planirano je da glavna tema razgovora bude Kosovo i Metohija, a iznenadni poziv Pompea govori u prilog tezi da se Americi žuri sa rješavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

Susret predsjednika Srbije i visokog američkog zvaničnika biće suštinski, a ne samo formalnog karaktera. U timu predsjednika Srbije kažu za Blic da on potpuno spreman ide na sastanak.

– Predsjednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Njujorku – navode u Vučićevom timu.

Osim s Pompeom, predsjednik Srbije imaće i niz drugih sastanaka tokom boravka u Sjedinjenim Državama, a glavna tema svih biće Kosovo.

Kako saznajemo, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na Kosovu i Metohiji i za srpske svetinje, ali prije svega insistiraće u razgovoru s Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije. On će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

– Predsjednik će najveće sile svijeta tražiti balansirani i fer pristup rješavanju kosovskometohijske krize. Poslije ove posjete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini – kaže izvor Blica.