Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Amerikanci NA KOLJENIMA zbog korona virusa: Broj otkaza prešao cifru od 40 miliona

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novih 2,1 miliona zahtjeva za nezaposlenost podneseno je prošlog sedmice, objabilo je u četvrtak Ministarstvo rada SAD. Broj otkaza koji su uslijedili nakon izbijanja pandemije ovako je porastao na iznad nevjerovatne barijere od 40 miliona.

Kako piše The New York Times ovaj broj odgovara jednom od svakih četiri američka radnika otkako je sredinom marta zavladala pandemija korona virusa. Novi izvještaj dolazi osam sedmica nakon rekordne sedmične prijave od 6,9 miliona nezaposlenih, ali sve još daleko od istorijskih maksimuma.

Posljednje cifre ne moraju rezultat novih otpuštanja, već i dokaz da agencije za zapošljavanje po pojedinim državama rade na ranije preuzetim, a u sistem neunesenim prijavama.

U okviru programa pomoći za nezaposlenost zbog pandemije Kongres je odobrio proširenu paletu mjera koja uključuju frilensere, samozaposlene radnike, radnike koji rade na uobičajenim radnim mjestima i ostale koji se obično ne mogu kvalifikovati prema državnim pravilima.

– Kad razmišljamo o tome što učiniti kada isteknu beneficije, bilo bi korisno znati koliko ih ljudi zapravo dobiva – rekla je Elizabet Panćoti, asistentkinja u Nacionalnom zavodu za ekonomska istraživanja. Iako su izvještaji Ministarstva rada možda najbolji izvor informacija, ona kaže, oni nude “nepotpunu sliku”, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO