Svijet

Amerikanka širila rusku propagandu: Otkriven identitet "Donbas djevuške"

Iza glavnog ruskog propagandnog kanala poznatog po širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini pod nazivom "Donbas devuška", koji je objavio i lažnu verziju „tajnih dokumenata Pentagona“, stoji bivša oficirka američke mornarice koji je nedavno otpuštena iz aktivne vojne službe.

Ruska propaganda
FOTO: VISEGRÁD 24/TWITTER/SCREENSHOT

Naime, ispostavilo se da je “Djevojka Mila iz Luganska”, koja vodi podkaste sa prokremljskim propagandistima, Sara Bils, razvedena 37-godišnja Amerikanka iz Nju Džersija.

Razotkrili su je članovi “North Atlantic Fella Organization” (#NAFO), onlajn zajednice koja se bori protiv ruske propagande. NAFO je uporedila fotografije i druge informacije iz jednog od podkast videa i otkrila da je njeno pravo ime Sara Bils, ali ga je nedavno zvanično promijenila u drugo, više rusko ime.

Donbas djevuška se pojavila na društvenim mrežama nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prošlog februara. Ona je stekla značajne sledbenike tako što se pojavila kao lice ruske propagande, prikupljajući novac za rusku invaziju, prenosi Blic.

Njen Telegram kanal objavljuje više “zabranjenih” sadržaja, uključujući mimove, lažne slike i ultra-nasilje: kao što je podrška ubistvu američkog dobrovoljca koji je otišao u Ukrajinu, video snimci mrtvih Ukrajinaca i video snimci koji podržavaju odsecanje glave ukrajinskom zatvoreniku od strane Vagnerovca.

Koristeći različite pseudonime, uključujući “CheburekiVibes”, “MeatballSubZero”, “IuGopnik”, “GhostofLugansk”, prikupila je 135.000 pretplatnika za svoj podkast, koji emituje sa “ruskim” naglaskom. Nekoliko njenih Tviter naloga je suspendovano, ali Bils je stvorila “Donbas devuškino” carstvo dezinformacija – nazvano „djevojka i mačka protiv cijelog svijeta“.

Otvorila je Jutjub kanal prošlog jula, a zatim još jedan Tviter nalog pod imenom @Luganskforlife. Takođe, barem na društvenim mrežama, ona tvrdi da je stručnjak za geopolitiku i istoriju, kao i da studira na Školi za politiku i globalne studije Univerziteta Arizona.

Međutim, razlike između njene ličnosti na društvenim mrežama i stvarnosti su upadljive. Dok je svojim pratiocima rekla da je u Lugansku, ona je zapravo bila na sudu gdje je vodila spor sa svojim mužem.

Takođe, nisu jasne okolnosti pod kojima je Bils napustila mornaricu. Učestvovala je u nesreći pri velikoj brzini, ali tvrdnje da je otpuštena zbog vožnje u alkoholisanom stanju nisu potvrđene i ne postoje sudski zapisnici o njenom krivičnom gonjenju. I sama Bils tvrdi da je „izbačena” iz vojske zbog „ljevičarskih stavova”.

Bivši saradnici izrazili su zabrinutost za njeno mentalno zdravlje i nazvali je patološkom lažovom. Njena majka je tvrdila da njena ćerka često izmišlja priče. Intervjuisana tokom vikenda u svojoj kući, Bils je priznala da je administrator naloga Donbas Devuška i voditeljka podkasta. Ona je dodala da je jedna od 15 ljudi koji su uključeni u vođenje mreže i odbila je da navede imena ostalih.

Prema Vall Street Journalu, Telegram nalog Donbas Devuška odigrao je ključnu ulogu u širenju tajnih dokumenata američkog Pentagona koje je navodno objavio vazduhoplovac prve klase Džek Tejšeira, postavljajući ih u niz opskurnih internet soba za ćaskanje. Ali Bils je negirala da je ona lično umešana.

Dijeljene su dvije verzije ključnih dokumenata: jedna je pokazala da su ruski gubici daleko premašili ukrajinske, a druga loše uređena verzija je pokazala suprotno. Grupa istraživačkih novinara Belligcat tvrdi da je lažnu verziju dokumenata, u kojoj se tvrdi da Ukrajina ima gubitak trupa 7 prema 1 i da „gubi rat“, kreirao Telegram kanal „Donbas Devuška“, ali Bils poriče ovu tvrdnju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije