Svijet

"Provokativne" Rusija i Kina: Amerikanci spremni za okršaj u orbiti

Sjedinjene Američke Države spremne su da se suprotstave prijetnji iz kosmosa koju predstavljaju "provokativne" Rusija i Kina, piše "Gardijan".

satelit
FOTO: NASA VIDEO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Brigadni general Džesi Morhaus iz američke Svemirske komande, ogranka vojske odgovorne za svemirske operacije, tvrdi da su ruska “agresija” i vizija Kine da postane dominantna svemirska sila do sredine vijeka, ostavile SAD “bez drugog izbora” osim da se pripreme za okršaj u orbiti.

– Ako moraju, Sjedinjene Američke Države su spremne da se još večeras bore u svemiru. Ako bi neko ugrozio Sjedinjene Američke Države ili bilo koji od naših interesa, uključujući i one naših saveznika i partnera sa kojima imamo sporazume o međusobnoj podršci odbrane, spremni smo da se borimo večeras – rekao je Morhaus novinarima na brifingu u američkoj ambasadi u Londonu, prenosi B92.

Suočeni sa novom svemirskom trkom, SAD će, kako je Morhaus rekao, nastaviti da razvijaju antisatelitsku tehnologiju “ne zato što želimo da se borimo večeras, već zato što je to najbolji način da spriječimo sukobe”.

Pročitajte još

Dodao je i da će to Amerika učiniti “ne upuštajući se u neodgovorne testove”.

Rusija i Kina inače, rade na svemirskim brodovima sposobnim za antisatelitske operacije. SAD su 2020. godine optužile Rusiju da je lansirala projektil sa jednog od dva satelita koji su pratili američki špijunski satelit.

U međuvremenu, Kina je lansirala satelit sa robotskom rukom koja je sposobna da uhvati druge satelite i razvila je način za postavljanje eksploziva u potisne mlaznice rivalskih satelita. Ti eksplozivi su, prema pisanju “Gardijana”, dizajnirani da ostanu neotkriveni tokom dugog perioda, pa i i kada detoniraju, izgledaju kao najobičniji kvar motora, prenio je portal Raša tudej Balkan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije