Svijet

PREDVIDIO RAT U UKRAJINI Nakon 30 godina skinuta oznaka tajnosti sa Niksonovog “proročanskog” pisma Klintonu

Predsjednička biblioteka Klinton deklasifikovala je sadržaj pisma koje je 21. marta 1994. godine, mjesec dana prije svoje smrti, tadašnjem američkom predsjedniku Bilu Klintonu poslao Ričard Nikson, bivši šef Bijele kuće.

Ričard Nikson i Boris Jeljcin
FOTO: DIMA TANIN/EPA

U tom pismu, koje se pokazalo proročanskim, 81-godišnji Nikson na sedam stranica iznosi procjenu političke situacije u Rusiji, na čijem čelu je tada bio predsjednik Boris Jeljcin.

Nikson tu predviđa prekid odnosa Moskve i Kijeva i to da bi vlast mogao da preuzme neko od nacionalista.

Navodi se da, iako Niksona mnogi pamte po aferi “Votergejt”, treba reći da je on u vrijeme Hladnog rata bio pokretač poboljšanja odnosa sa Sovjetskim Savezom.

Nikson je 1972. u Moskvi, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio glavni grad Rusije, sa sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevim potpisao sporazum o ograničavanju nuklearnog strateškog naoružanja.

Pismo Klintonu Nikson je napisao nakon što se vratio sa dvodnevnog putovanja u Rusiju i Ukrajinu, a na temelju onoga što je vidio tamo Klintonu je poručio da je tek stvorena demokratija u opasnosti i da su dani Borisa Jeljcina kao neupitnog vođe Rusije odbrojani.

Pročitajte još

– Njegovi napadi teškog pijanstva su duži, a depresivna razdoblja češća. Najproblematičnije je to što on, u antiameričkoj atmosferi kakva je u Dumi i u zemlji, više ne može da ispunjava svoje obaveze prema vama i drugim zapadnim čelnicima – opisao je Nikson stanje tadašnjeg ruskog predsjednika.

Nikson je tadašnju situaciju u Ukrajini ocijenio kao “vrlo eksplozivnu” i naveo da će “ako se dopusti da ona izmakne kontroli, Bosna izgledati kao baštenska zabava”, misleći na rat koji je u to vrijeme bio u punom jeku.

Navodi se da je Nikson savjetovao Klintona da ojača američko diplomatsko predstavništvo u Kijevu. On mu je u pismu prepričao razgovore koje je vodio s američkim poslovnim ljudima, a koji su mu se žalili da ambasada SAD u ukrajinskoj prijestolnici nema dovoljno osoblja i da nije adekvatno vođena.

Nikson je takođe pozvao Klintona da ostvari odnose s Jeljcinovim potencijalnim nasljednicima.

– (Bivši američki predsjednik Džordž) Buš je pogriješio što se predugo držao (sovjetskog lidera Mihaila) Gorbačova zbog svog bliskog ličnog odnosa s njime. Morate da izbjegnete tu grešku u svom vrlo dobrom ličnom odnosu s Jeljcinom – poručio je Nikson Klintonu.

On ipak nije bio siguran ko bi mogao da preuzme vlast u Rusiji.

– Još uvijek nema nikoga ko je u Jeljcinovoj klasi kao potencijalni vođa Rusije – napisao je Nikson.

On je, međutim, predvidio da bi “vjerodostojnog kandidata za predsjednika” mogla da iznjedri nacionalistička i populistička plima u Rusiji.

Pismo Niksona Klintonu upućeno je više od pet godina prije dolaska na vlast Vladimira Putina, piše Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije