Društvo

ANINA BORBA ZA ŽIVOT Izliječila je mnoge, sada je trenutak kada je mladoj doktorki neophodna pomoć

Mlada doktorka opšte prakse Doma zdravlja u Paraćinu dr Ana Jaćimović (38) omiljena je među pacijentima, a nikada nije ni slutila da će upravo njoj jednog dana biti potrebna pomoć svih onih o kojma je nesebično brinula, ali i ostalih građana Srbije. Sve do dana kada je naglo zaboljela desna strana stomaka. Tu počinje njena borba za život.

ANINA BORBA ZA ŽIVOT Izliječila je mnoge, sada je trenutak kada je mladoj doktorki neophodna pomoć
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Osjetila sam sredinom februara bolove u desnoj polovini stomaka i desnom ramenu. Pila sam nekoliko dana lijekove protiv bolova, ali su oni bili sve intenzivniji. Nisam ni slutila o čemu se radi niti da je riječ o nečemu toliko ozbiljnom – priča za Blic doktorka Ana Jaćimović, zbog koje se čitava internet zajednica u Srbiji podigla na noge.

Doktorka Ana se nekoliko dana nakon što je osjetila bolove javila ljekaru. Na žalost, vrlo brzo je uslijedila strašna dijagnoza – karcinoma debelog crijeva.

– Imala sam utisak da mi se svijet ruši. Taj trenutak kad vam neko saopšti takvu dijagnozu… Svi mislimo da se takve stvari dešavaju nekom drugom – priča nam Ana i dodaje:

– Nevjerica, neprihvatanje. Razmišljala sam ”Možda nije istina, nemoguće je, ja sam mlada i zdrava, do juče sam radila, nije mi ništa”. U jednom momentu jave se i bijes i bespomoćnost i tuga i suze. Ipak, bolest se na kraju prihvati. Eto, desilo se meni, moram da se borim i idem naprijed.

Doktorka Jaćimović ističe da prije dijagnoze raka crijeva nije imala nikakvih zdravstvenih problema.

– Zato mi je bilo mnogo teško da prihvatim sve što mi se desilo, a desilo se takoreći iz punog zdravlja.

Ana koja sa porodicom živi u selu Krežbinac u opštini Paraćin, liječenje je započela u bolnici u svom radnom gradu.

Metastaze na plućima

– Urađena je tu i prva operacija. Bilo je to 24. marta. Otkriveno je tada da se karcinom proširio i zahvatio većinu organa trbušne duplje i male karlice. Drugu operaciju imala sam u Beogradu, šest dana kasnije. Ljekari mi tada saopštavaju da je karcinom veoma invazivan, četvrtom stadijumu, a postoperativni nalaz skenera pokazao je metastatske promene na plućima – priča doktorka Ana.

Postoji nekoliko opcija lečenja, trenutno to su biološka terapija i liječenje u inostranstvu.

Ali, zatvarenje granica usljed pandemije korona virusa, Ani su dodatno otežale mogućnost da ode u inostranstvo i uradi određene analize, na osnovu kojih bi joj bila određena nova terapija.

Bolest se proširila po cijelom tijelu

– Bolest se proširila svuda, po cijelom tijelu – osim na jetru. Vjerujte mi da ne znam šta će biti. Hemoterapije ne mogu da primam, jer se bolest širi velikom brzinom i jako je agresivna. Jedinu mogućnost koju imam su lijekovi, koji mogu da je drže pod kontrolom. Poslala sam svoje analize u Ameriku i Njemačku, i sada je potrebno nekoliko nedjelja da mi stigne odgovor. Prvenstvo odlaska tamo imaju ljudi koji su bili prvi na listi, ja sam se malo kasnije javila i onde se desila korona – strašne su muke koje su zadesile omiljenu doktorku.

Ana je, tako, i dalje u Srbiji gdje čeka odgovore ljekara iz inostranstva. Kaže da veliki problem imaju i srpski ljekari, koji kada je pregledaju ne znaju šta da rade i jedino što čuje jeste, “Vi ste slučaj kakav do sada nismo vidjeli”.

Sugrađani se udružili da pomognu Ani – doktorki velikog srca

Bolest dosta brzo napreduje, ali je ona se ne da, nastavlja svoju borbu, a tu smo mi koji možemo da joj pomognemo, a pomoć joj je sada potrebnija više nego ikad.

Za nastavak liječenja dr Ane Jaćimović potrebne su desetine hiljade evra. Njeni sugrađani koji je zovu “doktorka velikog srca” ovih dana intezivno prikupljaju novčanu pomoć.

U apotekama u gradu postavljene kutije gdje može da se priloži novac, akciju su podržale i pojedine apoteke u Ćupriji.

I svi ostali građani mogu da pomognu ovoj mladoj doktorki, a evo i kako:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 811 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human811 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069918-09

Uplatom na devizni račun: 160600000006992682

IBAN: RS35160600000006992682

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E- doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Doktorka zahvaljuje svim ljudima koji pomažu da se prikupi novac za liječenje.

– Nisam samu u ovome i to mi daje veliku snagu. Nadamo se svi najboljem ishodu – kaže Ana za Blic.

Prihvati notifikacije