back button
reload

Kolumne

Bijeli medvjedi

Sve prolazi i mijenja se, samo bahatost tužilaca ostaje na snazi.

Bijeli medvjedi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako se jedino može opisati ponašanje tužilaca u Republici Srpskoj, prvenstveno u Banjaluci.

Zadnjih godina toliko je bilo negativnih stvari iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, pa da čak kad nešto dobro urade, to se utopi  u nerad koji je sve prisutniji.

Tako je zadnji slučaj iz Banjaluke izazvao ljutnju brojnih građana, koji postavljaju isto pitanje: da li bahati vozač treba nekog ubiti da bi mu bio određen pritvor!?

Kada god se uputi kritika na rad tužilaštava, oni se brane da je to pritisak na njih, da ne znamo cijelu pozadinu slučaja i slično. Međutim, u ovom slučaju nema mnogo nepoznanica. Poznato je da je vozač bio pijan, da nikada nije položio vozački ispit, da je ženu udario na pješačkom prelazu dok je prestizao drugo vozilo, te da je poznat po pijanoj i bahatoj vožnji, ali sve to je tužilac ignorisao. Ne samo da je ignorisao, nego nije osjetio ni potrebu da ispita tog vozača, već je donio odluku da ga pusti!

Pročitajte još

Nije ovo jedini slučaj; šta je sa „krvavom svadbom“ u Banjaluci, gdje je samo zahvaljući pritisku javnosti nešto urađeno?! Ni tada tužilac nije htio da gubi puno vremena, pa je napadača, koji je mladiću zabio nož u oko i skoro mu oduzeo život, pustio na slobodu. Nije smatrao da je, ako nekom zabijete nož u oko nekoliko centimetara, pokušaj ubistva, jer da jeste onda bi on imao više posla. Tek nakon što se porodica povrijeđenog mladića pobunila protiv ovakve odluke, nakon što su obavijestili javnost šta se dešavalo, tužilac je donekle promijenio svoju odluku.

O ovakvim i sličnim propustima mogli bi napisati na stotine redova, ali to opet neće ništa promijeniti.

Tužilac je i dalje zaštićen kao „bijeli medvjed“ i neće odgovarati za svoje propuste. Možda u najgorem slučaju da dobije neki ukor od glavnog tužioca, ali i to će brzo zaboraviti. A prema dostupnim informacijama, tek od „novih nada“ koji će uskoro postati tužioci ne smijemo ništa očekivati. Jer su tu uglavnom djeca uticajnih ljudi u pravosuđu, koji imaju prave „učitelje“, pa nek nam je sa srećom kada oni preuzmu funkcije.