reload

Kolumne

Gdje si Valentine?

Iza nas je mučnih i teških 26 godina od mira u BiH, godina u kojima smo na sceni vidjeli silovanje demokratije, podaništva, imali smo uspona, ali i žestokih padova.

Gdje si Valentine?
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Obećavali su nam iz Vašingtona i Brisela lijepu budućnost, poslove, razvoj privrede, a šta smo dobili?!

Imamo zemlju u kojoj je politička kriza sve intenzivnija, zajedničke institucije su u blokadi već pet mjeseci, Federacija BiH je bez Vlade više od tri godine, čeka nas prljava predizborna kampanja, a stranci prijete sankcijama. Kriminal cvjeta u javnim nabavkama, a na sve to i narkomani su počeli da nam pišu zakone. Ovo je stanje u kome se nalazi BiH, tačno 26 godina poslije Dejtona.

Glavni krivci za krizu u koju smo zapali stanuju u Sarajevu, u zgradi OHR. Svojim potezima visoki predstavnici su pokazali da su oni najveći neprijatelji BiH. Sad kad su potpalili “bosanski lonac” i kad nemaju rješenja, preko noći su izgubili interes za sudbinu zemlje od koje su napravili ruglo.

Kad sve izanaliziramo formula po kojoj je većina šefova OHR-a radila mogla bi da glasi: Bošnjaci okom, a visoki predstavnici su djelima i skokom nametali zakone. Upravo tako je uradio i Valentin Incko. Ispunio je želju Bakiru Izetbegoviću, a onda je pobjegao i ostavio cirkus. Gdje li je sad Valentin? Lično bih volio da čujem šta sad misli o svemu šta je uradio kao visoki predstavnik.

Domaći političari i dio javnosti nikako ne mogu da shvate da stranci u BiH žive svoje mandate, a mi svoje živote. Tu razliku najteže shvataju bošnjački lideri, koji su naučili da nam strani faktor pravi državu po mjeri jednog, a na uštrb druga dva naroda. Jedini lijek je razgovor domaćih lidera, jer drugog puta nema. Domaći političari moraju da preuzmu inicijativu i odgovornost; za to su i dobili poverenje na izborima.

Ubijeđen sam da bi BiH danas bila prosperitetna zemlja da nije bilo silovanja demokratije. Takođe, ubijeđen sam da bi nam svima bilo bolje da Zapad nije favorizovao lidere sa sve tri strane, pa su od njih napravili “vještačke zvijeri”, koje su u duši velike kukavice.