back button
reload

Svijet

"Nedostatak komunikacije i saradnje" Zvaničnici poručuju da samit Putin-Bajden neće osloboditi Pola Velana

Malo je vjerovatno da će se američki državljanin Pol Velan vratiti u SAD, nakon samita Rusija-SAD zakazanog za 16. jun, izjavio je Dejvid Velan, brat bivšeg američkog marinca koji je osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

"Nedostatak komunikacije i saradnje" Zvaničnici poručuju da samit Putin-Bajden neće osloboditi Pola Velana
FOTO: MAXIM SHIPENKOV / EPA

Drago mi je što je predsjednik Putin prihvatio poziv predsjednika Bajdena da učestvuje na samitu. Nedostatak komunikacije i saradnje između dvije nacije predstavlja prepreku za rješavanje Polovog slučaja rekao je Dejvid za rusku agenciju Tas s.

Prema njegovim riječima, Bajden je nagovijestio da će se na samitu govoriti o humanitarnim pitanjima i ljudskim pravima, i izrazio je nadu da će Polov slučaj biti pomenut u tom kontekstu.

– Sumnjam da će samit sam po sebi imati direktan uticaj na Pola. Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Rjabkov je bio dosljedan od jula 2019. do danas u vezi s tim da Pol nije kandidat za izručenje i, da u svakom slučaju, izručenje ne bi rezultiralo Polovom slobodom – dodao je Dejvid Velan.

– Ali ako samit bude uspješan u kreiranju dodatnog dijaloga ili prilika za SAD i Rusiju, možda će pružiti druge mogućnosti za pronalaženje načina da se rusku vlada ubijedi da oslobodi Pola – primjetio je on.

Pol Velan, koji ima američki, britanski, kanadski i irski pasoš, uhapšen je u Moskvi 28. decembra 2018. godine, dok je bio u špijunskoj misiji.