back button
reload

Svijet

"NIJE DOBAR OSJEĆAJ" Bil Gejts odgovorio na pitanje kako je predvidio pandemiju

Bil Gejts je u gostovanju na Jutjub kanalu Veritasium pričao o mogućim katastrofama koje mogu zadesiti svijet nakon što se slegne prašina oko pandemije koronavirusa. Istakao je dvije - klimatske promjene i bioterorizam.

"NIJE DOBAR OSJEĆAJ" Bil Gejts odgovorio na pitanje kako je predvidio pandemiju
FOTO: GIAN EHRENZELLER/EPA

Za klimatske promjene je rekao da će zbog njih u narednim decenijama umirati više ljudi godišnje nego od kovida, a strah od bioterorizma dolazi iz pretpostavke da bi se zaista moglo jednog dana dogoditi da neko stvori virus veštački u laboratoriju te ga pusti u svijet, prenosi B92.

Ako bi neko stvarno želio da prouzrkuje takvu vrstu štete, takva opasnost je realna i svakako dostupnija od cikličkih pandemija, kaže Gejst.

Istakao je da su se kroz istoriju upravo epidemije pokazale kao najučestaliji najpogubniji kataklizmički događaji za čovječanstvo. Kada ga je voditelj upitao kako je predvidio ovakvu vrstu virusa, Gejts se osvrnuo na cikličnost respiratornih virusa i kazao da zaista nije dobar osećaj moći i reći: “Rekao sam vam”.

– Postoje rizici poput potresa koji se stalno ponavljaju, ili ratovi, požari, uragani… Pandemije ne dolaze toliko redovno i misli se da idućih godina neće biti problem, pa da se ne treba ulagati toliko novaca u to. Ova pandemija će nas natjerati da shvatimo da to treba da bude prioritet – nada se osnivač Majkrosofta, prenosi Indeks.

Smatra da ćemo odsad kao vrsta biti pametniji i početi više ulagati u dijagnostiku i istraživanje, tj. povećanje mogućnosti obima testiranja i specijalizovanje pogona za bržu i jeftiniju izradu termootpornih vakcina. Osvrnuo se i na razne teorije zavjera.

– Internet je donio zlatno doba širenja informacija te mogućnost obrazovanja u domove. Ipak, društvene mreže često znaju da stvore zbrku i usmjere ljude u pogrešnom smjeru – poručio je, te dodao:

– Stvoriti sigurnu vakcinu je zahtevnije i osjetljivije nego sastavljanje, npr., mlaznog motora. Bilo koja greška u tom procesu nosi strašne posljedice. Broj vakcina koji se može proizvesti u određenom vremenu zavisi od same sigurnosti njihove izrade. Pomalo mi je žao AstraZeneke jer su se prvi ponudili da pomognu u tom procesu Oksfordskom univerzitetu, i to na neprofitnoj bazi, a sad plaćaju danak za to – poručuje Gejts i dodaje da se ne zamara previše teorijama zavjere, ali da se nada da će razum na kraju pobijediti.