reload

Svijet

Određen kućni pritvor: Mitropolitu Pavelu nije dozvoljeno da ide na bogosluženja

Sud u Kijevu odbio je zahtjev starješine Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavele da kućni pritvor izdržava u lavri i ide na bogosluženja.

Određen kućni pritvor: Mitropolitu Pavelu nije dozvoljeno da ide na bogosluženja
FOTO: ༒VALE III༒/TVITER/SCREENSHOT

Mitropolit Pavel, koga ukrajinske vlasti sumnjiče za opravdavanje ruske vojne operacije u Ukrajini i izazivanje vjerske mržnje, upućen je na izdržavanje kućnog pritvora od dva mjeseca u selo Voronki u Borispoljski rejon, prenose ukrajinske internet-novine “Strana”.

Tokom jučerašnjeg saslušanja u Ševčenkovskom sudu u Kijevu, mitropolit Pavel je rekao, između ostalog, da su ga dva puta pokušali otrovati – 2012. i 2014. godine, zbog čega mu je odstranjena slezena.

On je dodao da su mu na glavi juče pronašli cistu veličine 13,2 milimetra i zbog problema sa zdravljem zatražio da mjeru, ukoliko je sud odredi, izdržava u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Pročitajte još

Mitropolit je juče predložio sudu da mu se omogući da ide na bogosluženja ukoliko pritvor bude određen na drugom mjestu.

Poslije pokušaja ukrajinskog Ministarstva kulture da iseli monahe Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre i njihovog odbijanja da to učine, ukrajinska služba bezbjednosti uručila je starješini manastira dokument u kojem ga tereti za opravdavnje ruske vojne operacije u Ukrajini i izazivanje vjerske mržnje.

Na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, gdje živi mitropolit, juče su pripadnici ukrajinske službe bezbjednosti izvršili pretres, a mitropolita Pavela zatim priveli u sud radi određivanja mjere.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu