reload

Svijet

“Ovo je ozbiljno dostignuće u današnjem okruženje” Putin tvrdi da je inflacija na nuli, niska stopa nezaposlenost

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji pala na istorijski minimum u aprilu, kao i da je rast potrošačkih cijena zaustavljen tokom druge polovine maja.

“Ovo je ozbiljno dostignuće u današnjem okruženje” Putin tvrdi da je inflacija na nuli, niska stopa nezaposlenost
FOTO: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN/EPA

-Inflacija je stavljena pod kontrolu. Iznosila je 17,4 odsto na godišnjem nivou 27. maja. To znači da je od druge polovine maja rast cijena potpuno zaustavljen. Trenutno je inflacija na nuli rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima, prenosi Tass.

Ruski lider je takođe istakao nisku stopu nezaposlenosti u Rusiji kao jedno od važnih ekonomskih postignuća, precizirajući da se ona u aprilu spustila na najniži nivo svih vremena od samo 4,0 odsto. Dodao je da broj zvanično registrovanih nezaposlenih nije bilježio rast ni u maju, već je čak blago opao.

Pročitajte još

– Ovo je ozbiljno dostignuće u današnjem okruženju – naveo je Putin, naglasivši da je neophodno da nadležni nastave da kontrolišu situaciju „s obzirom na činjenicu da rizici na tržištu rada i dalje postoje”.

Industrijska proizvodnja neznatno opala

Takođe je rekao da je ukupna ruska industrijska proizvodnja u prva četiri mjeseca 2022. porasla za 3,9 odsto, ali da je u aprilu blago smanjena.

– Industrijska proizvodnja je u aprilu neznatno opala. Primjetan pad je već zabelježen u automobilskoj industriji, preradi nafte. U nekoliko industrija, poput crne metalurgije, postoji rizik od znatnog pada proizvodnje u srednjem roku – upozorio je šef ruške države.

Putin je ocijenio i da bi vlasti trebalo intenzivno da podstiču tražnju u zemlji.

– Želim ponovo da naglasim – potrebno je da aktivno stimulišemo finalnu tražnju u privredi, da obezbjedimo rast prihoda građana, da obezbjedimo preduzećima dodatnu likvidnost i kreditne resurse – poručio je on.

Prema njegovim riječima, monetarni regulator je uspio da stabilizuje situaciju na deviznom tržištu.

– Situacija na deviznom tržištu je stabilna. Jačanje rublje je omogućilo da se ublaže zahtevi za izvoznike, pri čemu je zahtjev o obaveznoj prodaji devizne zarade kompanija smanjen sa 80 na 50 odsto, a takođe je produžen rok za takvu prodaju – naveo je Putin i dodao da bi, prema mišljenju stručnjaka, ta odluka trebalo da pojednostavi spoljnu trgovinu, ali je istovremeno skrenuo pažnju da „postoje i određeni rizici“, navodi Tass.

Šolc: Sankcije ce unazaditi rusku ekonomiju

Moskva neće moći da zadrži svoje vojne sposobnosti zbog teških sankcija koje su joj zapadne zemlje uvele kao odgovor na sukob u Ukrajini, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

– Sada imamo dalekosežne sankcije koje će unazaditi rusku ekonomiju decenijama, što znači da neće moći da učestvuje u globalnom ekonomskom i tehnološkom napretku – poručio je Šolc novinarima tokom posjete Viljnusu.

On je rekao da je iz izveštaja jasno da to znači da Rusija čak neće moći da zadrži svoje vojne kapacitete na istom nivou, te dodao da je “Moskva u prošlosti zloupotrebljavala uvoz civilne robe u vojne svrhe”.