reload

Sudbine

"Ovo je za one koji nisu sa nama" Jovana i Dejan zaplivali su za Časni krst, a njihove životne priče rasplakaće i najtvrđa srca

Među mladićima i djevojkama koji su danas svoju hrabrost iskazali plivajući za časni krst bilo je i onih koji su se zahvaljujući toj hrabrosti izborili i sa životnim nedaćama, te su danas ponosno zaplivali u ledenoj rijeci.

"Ovo je za one koji nisu sa nama" Jovana i Dejan zaplivali su za Časni krst, a njihove životne priče rasplakaće i najtvrđa srca
FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Na današnjem Bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Zemunu među 223 plivača nadmetala se i Jovana Leposavić, koja je prvi put na ovoj manifestaciji zaplivala 2019. godine, nakon što je pobijedila rak.

Kako je u razgovoru kazala za Telegraf, ovo joj je bio treći put, a sutra puni 21 godinu.

– Ovo je treće plivanje. Bilo je fenomenalno. Iskreno, svaki put kad dođem ovdje oduševim se. Neki drugi osjećaj je svaki put. To je nešto što svako treba da osjeti – rekla je.

Pročitajte još

Te 2019. godine pobjedu je posvetila svojim drugarima koji se liječe od kancera.

– I nažalost, onima koji su nas napustili u protekle dvije, tri godine – kazala je kroz suze, dodajući da se sama izborila sa bolešću četiri godine ranije.

Iako je običaj da to budu 33 plivača, ove godine ih je bilo mnogostruko više. Organizatori su kazali da je bilo nemoguće ograničiti broj plivača kada je interesovanje takvo.

Danas plivao i Dejan koji je ostao bez noge u saobraćajnoj nesreći

Među hrabrim plivačima bio je i Dejan Kuzminac koji je ostao bez noge u saobraćajnoj nesreći sada već daleke 2005. godine. To ga ipak nije spriječilo da danas zapliva sa sugrađanima.

Oko 1.000 građana pratilo je današnje tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst u Zemunu, a među njima bio je i Dejan Kuzminac.

Kako je rekao u razgovoru za Telegraf, ovo je drugi put da pliva za Časni krst.

– Pobjednik nije bitan, bitna je manifestacija – kazao je dodajući da je i prethodnog puta plivao u Zemunu, te da je bez noge ostao u saobraćajnoj nesreći 2005. godine.

Osjeća se ravnopravnim sa ostalim plivačima.

– Super je plivanje, super iskustvo. Očekivao sam da nas bude ovoliko. Kad sam se prijavio bio sam 150. skoro – kazao nam je.

Hrabri plivači došli su pevajući i noseći veliku zastavu Srbije. Za njima su dopirali zvuci crkvenih zvona. Plivanje je počelo nešto poslije 12 časova. Nakon svečane zakletve, plivači su se uputili na startne pozicije, dok su se sa čamaca dimile baklje u bojama srpske zastave.

Trka je krenulo u 12.22 doksu plivače pomno pratili ljudi iu spasilačkih čamaca žandarmerije. Pobjednik ovogodišnje trke je Đorđe Lukić, star 22 godine, pripadnik policijske brigade, prenosi Blic.