back button
reload

Banjaluka

Poklanjaju 20 godišnjih kartica za "BL bajk": Banjaluka obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti

Banjaluka će se ove godine uključiti u obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti, zajedno sa još 2.800 gradova iz cijelog svijeta.

Poklanjaju 20 godišnjih kartica za "BL bajk": Banjaluka obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Tako će od 16. do 22. septembra biti organizovano više događaja i aktivnosti, kojim će se ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma i što manje automobilskog saobraćaja.

Centralni događaj, kao i svake godine je Dan bez automobila koji se obilježava 22. septembra. Tog dana, u našem gradu biće održana biciklijada u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada Banjaluka. Grad će, povodom Evropske sedmice mobilnosti, pokloniti sugrađanima 20 godišnjih kartica za “BL bajk”.

I ove godine na saobraćajnom poligonu na Trgu Krajine, predstavnici Auto-moto saveza RS vršiće cjelodnevnu obuku najmlađih učesnika u saobraćaju. U subotu, 18. septembra, panoramski mini bus voziće besplatno na omiljeno izletište Banjalučana.

Biće organizovana i projekcija filma o urbanoj mobilnosti u parku “Mladen Stojanović”, te izložbu radova studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta pod nazivom „15 kilometara biciklom“.

Podsjećamo, upravo s ciljem promovisanja zdravog života i zaštite životne sredine kroz smanjenje upotrebe motornih vozila, postavljeni su parkinzi za bicikle na više lokacija u gradu, kao i za zaposlene u Gradskoj upravi. Nova gradska administracija pronašla je i modalitet da svoje zaposlene motiviše da biciklom dolaze na posao. Sugrađanima su na raspolaganju i javni bicikli odnosno “BL bajk”, koji se nalazi na pet lokacija u gradu.

U nacrtu su projekti za definisanje biciklističkih traka u okviru kolovoza u centralnoj gradskoj zoni. Namjera Grada je da se ide i u pravcu poboljšanja uslova javnog prevoza putnika, kako bi ga sugrađani što više koristili.