reload

Svijet

"RAT STVORIO NOVU SITUACIJU" Orban poručio da Mađarska neće uložiti veto na sankcije EU Rusiji

Mađarska neće uložiti veto na sankcije Evropske unije Rusiji, a jedinstvo 27-članog bloka je najvažnije s obzirom na rat u Ukrajini koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

"RAT STVORIO NOVU SITUACIJU" Orban poručio da  Mađarska neće uložiti veto na sankcije EU Rusiji
FOTO: PRIME MINISTER OFFICE HANDOUT/EPA

Osuđujemo ruski napad nakon što su pokrenuli rat protiv Ukrajine – izjavio je Orban za veb stranicu Mandiner.hu, a navodi agencija Rojters.

Dodao je da se sve strane trebaju vratiti za pregovarački sto što je prije moguće.

–  Cijela Evropa treba da radi na postizanju mira – poručio je Orban.

Pročitajte još

On navodi da su veze Mađarske i Rusije bile “uravnotežene i iskrene” sve do skoro, ali da je rat stvorio novu situaciju. Ipak, kako naglašava, nema razloga da se prekidaju energetski odnosi njegove zemlje sa Rusijom.

Mađarska se ove nedjelje pridružila inicijativi osam lidera EU za otpočinjanje pregovora o članstvu sa susjednom Ukrajinom, ali je Mađarska, članica NATO, odbila transport oružja preko svoje teritorije do svog istočnog komšije.

Danas je osmi dan ruske invazije na Ukrajinu. Očekuje se da će se danas održati nova runda pregovora Rusije i Ukrajine. Generalna skupština UN izglasala je rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Herson je pao u ruke ruske vojske, postavši prvi veliki ukrajinski grad koji je došao pod rusku kontrolu od invazije prošle nedjelje, prenosi Blic.