back button
reload

Društvo

“To je jako dobro, jer su djeca rezervoari virusa” U Americi uskoro počinje vakcinacija tinejdžera Fajzerovom vakcinom

Farmaceutska kompanija “Fajzer” i njen njemački partner „BioNTek” tražili su prije tri nedjelje od američke Uprave za hranu i lijekove da dozvoli upotrebu njihove kovid 19 vakcine i za djecu starosti od 12 do 15 godina.

“To je jako dobro, jer su djeca rezervoari virusa” U Americi uskoro počinje vakcinacija tinejdžera Fajzerovom vakcinom
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Sasvim je izvjesno da će za koji dan i dobiti zeleno svjetlo, piše američki Njujork Tajms.

U Americi sljedeće nedjelje počinje vakcinisanje tinejdžera od 12 do 15 godina Fajzerovom vakcinom, piše Njujork Tajms.

Prošlog mjeseca ove dvije kompanije su saopštile da je u kliničkom ispitivanju utvrđeno da je vakcina bezbjedna, efikasna i da daje snažne odgovore na antitijela kod djece od 12 do 15 godina.

Pročitajte još

Vakcinisanjem ove grupe stanovništva, vakcinu će primiti još oko 13 miliona mladih Amerikanaca, što je korak koji neki smatraju presudnim za postizanje imuniteta stada i poboljšanje sigurnosti kada se djeca vrate u škole, navodi Njujork Tajms.

S druge strane, ima i skeptika, koji se pitaju da li je vakcinacija mlađih tinejdžera zaista neophodna, s obzirom na to da je samo 471 dijete mlađe od 18 godina umrlo od kovida 19, što čini 0,1 odsto svih smrtnih slučajeva u Americi.

Kao glavni argumet za vakcinaciju mladih, Fajzer navodi i svoju studiju na 2.600 dobrovoljaca tinejdžera koji su dobili vakcinu i kod kojih je vakcina, čak kod njih 100, spriječila teške posljedice infekcije kovidom 19.

Odnosno, mladi između 12 i 15 godina su pokazali mnogo snažniji imuni odgovor nego grupa od 16 do 25 godina, u kojoj je Fajzer prethodno testirao svoju vakcinu.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju za medije o rezultatima ne spominju se neželjeni efekti među tinejdžerima, a Uprava za hranu i lijekove će detaljno pročešljati sve podatke kako bi bili sigurni da je sve potpuno bezbjedno prije dozvole da se odobri vakcinacija djece od 12 do 15 godina, navodi Njujork Tajms.

A koliko je zapravo važno da se vakcinišu i adolescenti, pa čak i mlađi, objašnjava dr Ana Benko, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

– Za početak, ovo i nije veliko iznenađenje, jer je “Fajzerovo” istraživanje na navedenoj populaciji počelo prije mjesec dana i dio je normalnih kiničkih studija koje se rade nakon incijalne dozvole za vakcinaciju stanovništa. Kada se završi i odobri vakcina za ovu grupu mladih, slijedi i ispitivanje i za djecu ispod 12 godina – kaže dr Benko za Ženu i objašnjava koliko je zapravo ovo važno i značajno za zaustavljanje cirkulacije To je jako dobro, jer su djeca rezervoari ovog virusa virusa među stanovništvom.

-, pa iako manje oboljevaju, i te kako prenose ovaj virus. Dakle, ako vakcinišemo mlade između 12 i 15 godina, koji su i sami veoma društveno aktivni, sprečićemo širenje virusa i kod njih, pa ćemo samim tim povećati i mogućnost da širenje virusa stavimo pod kontrolu – rekla je dr Ana Benko, piše Blic žena.