reload

Magazin

Volite dugo tuširanje vrućom vodom? Evo zašto to tokom zime nije dobro

Iako ne postoji bolji osjećaj od toplog tuša nakon izloženosti hladnoći, dermatolozi upozoravaju da vruća voda našoj koži može učiniti više štete nego koristi.

Volite dugo tuširanje vrućom vodom? Evo zašto to tokom zime nije dobro
FOTO: DOM NA KVADRAT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Budući da se zimi ionako često borimo s ispucalom i suhom kožom, dodavanje tople vode može ovo stanje dodatno pogoršati. Vrući tuševi i kupke mogu izazvati upalu kože, izazvati crvenilo i svrbež te ozbiljno oštetiti zaštitnu barijeru kože. Razlog za to je što visoka temperatura remeti prirodnu ravnotežu vlažnosti kože i lišava je svih ulja, masti i važnih proteina.

Ali ako ste jedna od osoba koja ne može zamisliti dan bez toplog tuša, svoju kožu zimi možete zaštititi sljedećim savjetima.

Ograničite vrijeme tuširanja

Ako ne možete bez tople vode, nemojte se tuširati toplom vodom više od 10 minuta svaki drugi dan. Tako se može ograničiti iritacija kože i vaša se koža zimi ne isušuje previše.

Pročitajte još

Vrata kupatila držite zatvorena

Kako biste zadržali vlagu iz pare tuša u prostoriji, svakako se tuširajte sa zatvorenim vratima kupatila. Ova vlažnost može pomoći vašoj koži da zadrži svoja prirodna ulja.

Mažite kožu kremom

Redovno mazanje kože hidratantnim proizvodima itekako je bitno zimi. Glavni savjet je da nanesete kremu na kožu dok je još lagano vlažna. To omogućuje bolje upijanje vlage. Takođe izbjegavajte prethodno trljanje grubim ručnikom kako ne biste dodatno opteretili kožu. Tada će vaša koža blistati tijekom cijele hladne zime.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu