back button
reload

Banjaluka

U Banjaluci obiježavanje Dana pobjede na fašizmom: Na prostoru bivše Jugoslavije stradalo oko 1,7 miliona ljudi

U Banjaluci će danas biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

U Banjaluci obiježavanje Dana pobjede na fašizmom: Na prostoru bivše Jugoslavije stradalo oko 1,7 miliona ljudi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Program će početi u 11 časova polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim borcima na Trgu palih boraca.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, rukovodstvo grada Banjaluka, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, te delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a i nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička NJemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Pročitajte još

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Ovaj događaj će biti obilježen skraćenim programom i uz ograničen broj građana kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.