back button
reload

Politika

VOJNA VJEŽBA NA MANJAČI Okolić: Cilj nije molitva nego ocjena spremnosti Oružanih snaga

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je da su Bošnjaci i neki mediji zloupotrijebili vježbu podrške miru, koja će od ponedjeljka biti održana na Manjači, jer su u prvi plan stavili vjerski obred, a ne vježbu pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH.

VOJNA VJEŽBA NA MANJAČI Okolić: Cilj nije molitva nego ocjena spremnosti Oružanih snaga
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cilj vježbe nije da se organizuje radi molitve bilo kojeg naroda, nego da se pokaže spremnost pripadnika OS BiH za misije podrške miru. Upražnjavanje vjerskih aktivnosti je omogućeno u svakom segmentu, pa i u vrijeme vježbe, a ona nije organizovana da bi se vjerski obred stavio u prvi plan – istakao je Okolić.

Okolić je podsjetio da je planirano da pripadnici Oružanih snaga BiH od ponedjeka do četvrtka na poligonu na Manjači održe vježbu “Dinamičan odgovor 2 020” i “NEL 1” – ocjenjivanje u kojoj je planirano učešće oko 800 pripadnika Oružanih snaga BiH i 15 stranih ocjenjivača.

On je istakao da se stavljanjem vjerskog obreda u prvi plan uoči vježbe na neki način iritiraju pripadnici druga dva naroda.

– Nije isključeno da će iziritirani ovakvim potezom i druga dva naroda uzvratiti istom mjerom i na poseban način dati značaj molitvama – rekao je Okolić, te naglasio kako niko u Oružanim snagama ne osporava vjerska prava nijednom narodu i da je ta oblast regulisana zakonom.

On je napomenuo da je formiran i Tim za praćenje epidemiološke situacije koji će pratiti situaciju i reagovaće na sve što ne bude u skladu sa uputstvima i mjerama Svjetske zdravstvene organizacije i nižim nivoima koji regulišu tu oblast.

Na njima je, tvrdi Okolić, sva odgovornost ukoliko dođe do nekih neželjenih posljedica kada je riječ o virusu korona.

Okolić je naveo da je riječ o vježbi na kojoj će biti izvršena provjera spremnosti pripanika Oružanih snaga BiH u pružanju podrške miru po svim osnovama.

Prema njegovim riječima, na ovoj vježbi će se vidjeti koliko su OS BiH sposobne da pruže podršku operacijama mira.

– Nikakvi pripadnici NATO saveza neće učestvovati na ovoj vježbi – istakao je Okolić, te dodao da će vježbu pratiti 15 ocjenjivača, što je minimum za vježbe ove vrste.

Pročitajte još

Oni su iz različitih zemalja, a ima i onih koji nisu iz zemalja članica NATO-a. Okolić je naveo da je došao minimalan broj ocjenjivača s obzirom na virus korona, prije čije pojave je ova ova vježba i planirana.

– Vježba treba da bude održana u svim segmentima u skladu sa preporukama zdravstvenih i drugih nadležnih organa sa terirorije na kojoj je obavlja – rekao je Okolić.

Okolić je napomenuo da je insistirao zajedno sa saradnicima da se poštuju sve zdravstvene mjere s obzirom na epidemiju virusa korona, počev od broja pripadnika Oružanih snaga BiH na otvorenom i zatvorenom prostoru, dezinfekcije, propisane distance, uslova boravka i ishrane.

– Tim će morati sve to da prati i ukoliko bude narušavanja tih propisanih mjera nije isključeno da će se i vježba prekinuti, ali zdravlje pripadnika Oružanih snaga BiH mora biti sačuvano – poručio je Okolić.