Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Atmosfera nesigurnosti

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Kada građani jedne zemlje počnu da gube povjerenje u obrazovanje, a posebno u visoko obrazovanje, to je najbolji pokazatelj koliko je ta zemlja u krizi ili krenula stranputicom.

Studenti u čitavoj BiH odavno upisuju i završavaju fakultete u ambijentu velike pravne i svake druge nesigurnosti, počev od toga da ne znaju ni da li će studije koji su upisali uopšte moći da završe.

Čuveni primjer toga je generacija studenata koja je svojevremeno upisala odsjek Ekonomskog fakulteta iz Banjaluke koji je otvoren u Trebinju, da bi im samo godinu-dvije kasnije saopštili da studiranje mogu da nastave samo u Banjaluci, jer taj istureni odsjek ukidaju.

Desetak godina kasnije nema tako drastičnih primjera, ali su nesigurnost i nepovjerenje u visoko obrazovanje samo porasli. I sadašnji i budući studenti počeli su da se osipaju, a mnogi smatraju da je studiranje ovdje samo gubljenje vremena i novca.

Povjerenje i sigurnost dokusurile su razne afere sa bahatim profesorima, neustavnim statutima, plagijatima disertacija, zatim česte izmjene zakona i promjene pravila studiranja, studentski protesti, neozbiljan pristup akreditaciji visokoškolskih ustanova,… Moglo bi se sve to nazvati i dječjim bolestima obrazovnog sistema koji se razvija i izgrađuje, da nije tako teško povjerovati da sve to vodi ka nekoj zrelosti.

Posljedice pada povjerenja u bolje sutra i mnogo ozbiljniji pristup najvažnijim pitanjima u svakoj zemlji već se osjete. I to ne samo u visokom obrazovanju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO