Kolumne

Balkanska bruka

„Danas svi igraju fudbal“, otrcana je fraza koju koriste svi treneri na našim prostorima kad njihovi timovi budu eliminisani iz evropskih takmičenja od slabijih rivala. Na startu nove sezone Balkan se crveni od stida.

Balkanska bruka
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Klubovi sa prostora bivše Jugoslavije doživjeli su istinski debakl. Čak 12 klubova je eliminisano u drugom kolu evropskih kvalifikacija, a da situacija bude još gora, njih su izbacili klubovi sa Malte, Farskih ostrva, Lihtenštajna. Ako se tome još doda da je Borac iz Banjaluke eliminisan u prvoj rundi takmičenja onda svi zajedno mogu da zapjevaju Balaševićevu „Putuj Evropo , nemoj više čekati na nas“.

Navijači su ove protivnike često u šali nazivali konobarima, ribarima, amaterima, a svake sezone neko napravi iznenađenje. Ove godine čak tri kluba sa Malte su, na primjer, prošla u treće kolo, što je svakako senzacija.

Ekipe koje su ranije služile za uigravanje, popravljanje gol razlike, danas su nepremostiva priprema u evropskim mečevima. Jer danas „svi igraju fudbal“.

Razloga za debakl je mnogo.

Mnogi spominju lošu finansijsku situaciju, ali kad se pogledaju budžeti rivala taj argument „pada u  vodu“, a jedan od osnovnih je nedostatak kontinuiteta u klubovima. Niko ne želi da stvara, da ima jasan dugoročni plan, već se rezultati žele odmah i „preko noći“.

Na kraju svake sezone timovi i treneri se mijenjaju kao na traci, a onda uslijedi bolno otrežnjenje. Ove sezone se to možda i najbolje vidjelo na primjeru BiH.

Borac i Velež su u prelaznom roku promijenili trenere, doveli dosta novih igrača, a onda se sve srušilo na startu. Od velike euforije doživjeli su poraze koji su uzdrmali ekipe koje su praktično tek počele da se uigravaju.

Koliko znači kontinuitet najbolje pokazuje Zrinjski. Nakon neizlaska u Evropu prije dvije sezone ostavili su trenera Sergeja Jakirovića, zatim napravili, pa sačuvali tim i sad su na dobrom putu da postanu prva ekipa iz BiH koja će da igra grupnu fazu. Period uigravanja ekipe je u tom slučaju mnogo manji, tim naviknut na zahtjeve trenera se lakše snalazi i dižu formu.

Mnogi u ovom „pomoru“ vide i zagovaraju formiranje zajedničke lige na nivou bivše Jugoslavije kako bi ekipe mogle da imaju jače takmičenje i kvalitetnije mečeve. Međutim, do nje je gotovo nemoguće doći jer su problemi koji bi pratili takmičenje bili ogromni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije