Svijet

"Istorija se ubrzava" Makron poručio da Evropa može biti "treći pol" u odnosu na SAD i Kinu

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je strateška autonomija ključna da spriječi evropske države da postanu "vazali", te istakao da Evropa može da bude "treći pol" u odnosu na SAD i Kinu.

Emanuel Makron
FOTO: NG HAN GUAN/EPA

Makron je upozorio da Evropa bez izgradnje strateške autonomije “rizikuje izlazak iz istorije”.

– Predugo Evropa nije izgradila stratešku autonomiju. Danas je ideološka bitka dobijena, ali sada moramo da primijenimo ovu strategiju – rekao je Makron.

On kaže da bi zamka za Evropu bila da, kada uspije da razjasni svoju stratešku poziciju, bude uhvaćena u poremećaju svijeta i krizama koje nisu njene.

– Ne želimo da ulazimo u logiku od bloka do bloka – rekao je Makron, koji je protiv “eksteritorijalnosti dolara”.

Pročitajte još

On je istakao da se istorija ubrzava i da je paralelno potrebno i ubrzanje evropske ratne ekonomije.

Na pitanje šta se može očekivati od Kine kada je riječ o Ukrajini poslije njegovog dijaloga sa predsjednikom Si Đinpingom, Makron je odgovorio da misli da Kina ima isto zapažanje da je danas vrijeme vojno.

– Ukrajinci pružaju otpor i mi im pomažemo. Nije vrijeme za pregovore, čak i ako ih pripremimo i ako moramo da postavimo prekretnice. Ovo je svrha dijaloga sa Kinom – da se konsoliduju zajednički pristupi – istakao je Makron.

On kaže da je prvi podrška principima Povelje UN, a drugi jasan podsjetnik na nuklearnu energiju i da je na Kini da povuče posljedice činjenice da je predsjednik Rusije Vladimir Putin rasporedio nuklearno oružje u Bjelorusiji nekoliko dana nakon što se obavezao da to neće učiniti.

Treći je, kaže Makron, veoma jasno podsjećanje na humanitarno pravo i zaštitu djece, a četvrti želja za dogovorenim i trajnim mirom.

– Napominjem da je predsjednik Si Đinping govorio o evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi. Ali ne može postojati evropska bezbjednosna arhitektura sve dok u Evropi postoje invazione zemlje ili zamrznuti konflikti – rekao je Makron.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu