Banjaluka

Banjalučki volonteri čistili park „Mladen Stojanović“ i obale Vrbasa u parku prirode Suturlija u okviru Coca-Colinog projekta „Od izvora do mora“

Park „Mladen Stojanović“ bio je početna lokacija današnje akcije čišćenja u okviru projekta Od izvora do mora na području Banjaluke, a nastavljena je čišćenjem obala Vrbasa u parku prirode Suturlija.

Banjalučki volonteri čistili park „Mladen Stojanović“ i obale Vrbasa u parku prirode Suturlija u okviru Coca-Colinog projekta „Od izvora do mora“
FOTO: COCA-COLA HBC

Ovo je druga od pet akcija čišćenja planiranih u 2022, koje Coca-Cola zajedno s partnerima, nevladinim organizacijama i institucijama realizuje na različitim lokacijama u zemlji. Cilj akcija je da podstiču i promovišu edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini akcije organizuje u partnerstvu sa Konzumom u BiH, te u saradnji sa UG ”Ruke”, koji je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, lokalnih nevladinih organizacija aktivnih u polju očuvanja okoline i volontera koji su učestvovali u akciji. U Banjaluci je akciju koordinirao OC ”Zdravo da ste”. Podršku projektu daju institucije nadležne za ova pitanja, ali i lokalne zajednice.

FOTO: COCA-COLA HBC
FOTO: COCA-COLA HBC

– Želim da se zahvalim svim volonterima i partnerima koji su danas ovdje, jer su prepoznali vrijednost projekta Od izvora do mora. Ovaj zajednički pristup i akcija čišćenja su potvrda našeg opredjeljenja da nastavimo pronalaziti rješenja za izazove u okolini, a posebno što ćemo pomoći da naša Banjaluka bude još i ljepša nakon današnje akcije čišćenja – rekao je Saša Kukolj, regionalni rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, regija sjever.

Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i opština u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada. Podizanje svijesti o važnosti odgovornog upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada, podsticanje na akcije čišćenja vodenih i kopnenih površina, i uopšte očuvanje životne sredine, temelji su projekta Od izvora do mora.

FOTO: COCA-COLA HBC
FOTO: COCA-COLA HBC

Projekat Od izvora do mora u 2022 se nastavlja akcijama prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u Mostaru (21.6), Zenici (24.6.) i u Sarajevu 29.6, na Igmanu. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini osigurala je uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordiniraju nevladine organizacije okupljene oko iste misije – svijeta bez otpada.

Projekat podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Fond za zaštitu okoline Federacije BiH, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, JU Vode Srpske, Opština Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, te kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog otpada.

FOTO: COCA-COLA HBC
FOTO: COCA-COLA HBC

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obavezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište, te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 odsto. Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, Coca-Cola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će, na osnovu manje težine za 26%, u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona.

Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj web stranici.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu