Banjaluka

"Bar malo lakše dišemo" Od maja bili bez vode, u petak protestovali, pa im konačno stigle cisterne

Mještani Donjih Kola konačno su malo predahnuli. Još u maju su ostali bez vode, u petak su se okupili ispred Gradske uprave Banjaluka, a onda su im počele stizati cisterne i bar malo mogu lakše da žive.

"Bar malo lakše dišemo" Od maja bili bez vode, u petak protestovali, pa im konačno stigle cisterne
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Koliko će im voda trajati vidjeće, ali kažu da bar malo “lakše dišu”. Kako nam je rekao predsjednik Savjeta MZ Donja Kola, Srđan Ćutković, tražili su da im se dostavi 25 cisterni sedmično, plus još nekoliko do kuća do kojih ne može da stigne voda iz bazena sa kojeg se snabdijevaju.

– Na dan protesta su dovezli cisterne. Vidjećemo kako će dalje ići to. Voda je u glavnom bazenu, ali neke kuće ne mogu dobiti vodu, onda se mora njima odvesti direktno. Tek su nasuli pun bazen, pa ćemo vidjeti kolika je potrošnja. Malo smo predahnuli, lakše je ljudima – kaže on za Srpskainfo.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prema njegovim riječima, od maja nije bilo vode, dok su ranijih godina bez nje ostajali u junu, julu.

– Rekli su nam da će izgradnja vodovoda početi u avgustu, da će biti gotovo do proljeća. Vidjećemo šta će biti, jer smo već slušali najave da radovi počinju, pa nije bilo ništa – ističe Ćutković.

Podsjećamo, mještani Donjih Kola organizovali su proteste ispred “Vodovoda”  i Gradske uprave kako bi ukazali na probleme sa vodosnabdijevanjem koji ima ovaj dio Banjaluke. Predsjednik savjeta MZ tada je rekao da se radi o dugogodišnjem problemu, koji se svake godine ponavlja.

Pročitajte još

– Vodovod i Gradska uprava su dužni da obezbijede vodosnabdijevanje za građane. Gradonačelnik je, kada je došao, rekao da će slati cisterne. Prije neki dan sam zvao da provjerim kada će stići i rečeno mi je da ćemo to morati plaćati. Mi ne možemo vodu da plaćamo dva puta – poručio je on u petak.

Kada smo prije 20 dana otišli u Donja Kola i razgovarali s mještanima čuli smo njihovu muku. U vrijeme našeg dolaska već petnaestak dana bez vode je bilo oko 300 domaćinstava. Jedan čovjek nam je tada rekao kako se nije okupao pet dana, jer je potrošio svu kišnicu. Drugi su nam rekli da jesu seosko naselje, ali da im je voda potrebna i za poljoprivredu i stoku, bez kojih ne mogu, jer od toga žive. Istu muku muče svakog ljeta, decenijama unazad.

Mještani su kupovali flaširanu vodu za piće, neki su automobilima dovlačili burad i kanistere, a posebno je teško onim domaćinstvima koja imaju stoku, jer su potrebe za vodom velike, a nema je.

Rekli su nam da se njihova mjesna zajednica snabdijeva sa vodovoda Banjica, a da je problem je nadmorska visina, te da su potrebni su dodatni radovi da bi voda konačno normalno potekla do kuća. Nemoćno su gledali u nebo u nadi da će pasti kiša, da bar malo uhvate kišnice da se mogu normalni istuširati ili oprati veš.

Mogući radovi od avgusta

Gradonačelnik Draško Stanivuković je u petak razgovarao s mještanima Donjih Kola, koji su se okupili ispred Gradske uprave i poručio da se “divni ljudi i domaćini s problemom vodosnabdijevanja bore decenijama”.

– Uhvatili smo se u koštac sa ovim problemom za koji je, zajedno sa izgradnjom puta, potrebno izdvojiti više od milion maraka. Radovi na rješavanju pitanja vodosnabdijevanja počeće nakon što završi tenderska procedura, te kada bude izabran najpovoljniji ponuđač. Računamo da je realno da to bude u avgustu – poručio je Stanivuković.

Prihvati notifikacije