Svijet

"BEOGRAD JE IZVRŠIO GENOCID, ETNIČKO ČIŠĆENJE I TEROR" Jahjaga u SAD organizovala slušanje o navodnom silovanju Albanki na Kosovu

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD održano je danas javno slušanje na kome su iznjeta svjedočenja o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu, u organizaciji bivše kosovske predsjednice Atifeta Jahjage.

"BEOGRAD JE IZVRŠIO GENOCID, ETNIČKO ČIŠĆENJE I TEROR" Jahjaga u SAD organizovala slušanje o navodnom silovanju Albanki na Kosovu
FOTO: EUROPEAN PARLAMENT/RAS SRBIJA

Jahjaga je iznijela podatak da je navodno na KiM silovano 20.000 žena mada, inače, o tome nema pouzdanih podataka. Govorili su i Vasfija Krasnići Gudman koja tvrdi da je preživjela seksualno nasilje i Ilir Bitići, brat trojice braće Bitići, američkih državljanina ubijenih u Srbiji 1999. Jahjaga je rekla da je cilj javnog slušanja da se prikažu priče žrtava i njihovih porodica da bi se nakon 20 godina konačno došlo do pravde:

Mi ćemo biti zauvijek zahvalni SAD zbog zaustavljanje rata i okretanja novog lista za Kosovo.

Kako tvrdi, ljudskost i humanost je bila uništena prije dvadeset godina na Kosovu i većina Albanaca je prije 20 godina bila sistematski etnički čišćena. Jahjaga, takođe, tvrdi da je režim Miloševića u tom periodu ubijao muškarce i žene bez obzira na njihove godine, “u operacijama od kuće do kuće” i optužila je srpske snage da su sprovodili nasilje razdvajajući porodice.

– Skoro milion Albanaca je bilo sistematski proterano u tom periodu i bilo je za vrijeme kosovskog rata više 100 masovnih ubistava. Bilo je 13.000 ubistava, a među njima 1.230 djece – rekla je ona dodajući da je oko 80 odsto te djece bilo albanske nacionalnosti. Kako je rekla i dalje se oko 1.600 Albanaca vodi kao nestalo.

Jahjaga tvrdi da se većina počinilaca zločina i dalje slobodno šeta u Srbiji i da političari u Beogradu i dalje “koriste Kosovo kao alatku za unutrašnje političke igre”.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Inače, Jahjaga je bivša predsjednica privremenih institucija u Prištini od 2011. do 2016. Ona nije bila izabrana na demokratskim izborima već postavljena od strane tadašnjeg američkog ambasadora u Prištini umjesto Bedžeta Pacolija. Kasnije je formirala međunarodnu organizaciju Žene žrtve rata – silovanih. U toj organizaciji okupljaju se i žene intelektualke iz Preševske doline.

Predsjedavajući Komiteta kongresmen Eliot Engel je otvarajući javno slušanje rekao da je Kosovo prošlo “mnogo gore od BiH”, gde je Dejtonskim sporazumom uspostavljen mir, dok je na Kosovu tokom 10 godina, tvrdi, bilo prisutno kršenje ljudskih prava i surova etnička diskriminacija.

Engel je, takođe, za to optužio bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića kojeg je nazvao balkanskim kasapinom. Engel tvrdi da je silovanje na Kosovu bilo instrument u cilju protjerivanja Albanaca na etničkom principu. Slušanju je prisustvovao i Ilir Bitići koji je rekao da se zločini ne smeju ignorisati ukoliko želimo pravdu: “Ovaj komitet nam u tome može mnogo pomoći”, rekao je on i optužio srpske vlasti da štiti kriminalce koji su ubili njegovu braću i pozvao srpske lidere da se suoče sa prošlošću.

Paul Vilijams sa “Washington College of Law” Američkog univerziteta je otišao korak dalje i optužio Beograd da je na Kosovu i Metohiji izvršio genocid, etnicko čišćenje i teror: “Istjerali su skoro 1,4 miliona ljudi, ubili su oko 80.000 civila i silovali oko 20.000 žena”, tvrdi Vilijams i dodaje da je “za sve te zločine” Hag procesuirao do sada samo šest osoba.