Svijet

Beroš o uvođenju digitalnih kovid potvrda “U ovom trenutku ne idemo prema otkazima”

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je da je uvođenje digitalnih kovid potvrda privremena mjera i da će se mijenjati zavisno o stepenu vakcinisanosti, ali da se u ovom trenutku ne ide prema otkazima.

Beroš o uvođenju digitalnih kovid potvrda “U ovom trenutku ne idemo prema otkazima”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nikog ne tjeramo na vakcinisanje, ali testiranje je ono što struka smatra osnovnim uslovom u ovom trenutku za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj zadatak je to i obaviti – rekao je Beroš.

On je istakao da je u jučerašnjim testiranjima detektovano 10 asimptomatskih pozitivnih pacijenata, navodi HRT.

Pročitajte još

– Oni bu ušli u sistem i širili virus, a to ne želimo. To ukazuje da je ova mjera u ovom trenutku utemeljena, ona nije optimalna jer u ovom trenutku nema apsolutne sigurnosti – dodao je Beroš.

Direktor KBC u Zagrebu Ante Ćorušić rekao je da su juče počeli testirati zdravstvene radnike koji nemaju važeću kovid potvrdu – testirano je 690, a vakcinisano 81,5 odsto ljekara i 56 odsto medicinskih sestara.

Većina radnika, naglasio je, poštuju proceduru i procesi rada se normalno nastavljaju.

Glavna sestra KBC Anom LJubas naglasila je da niko nikoga ni na šta ne prisiljava i da se u KBC treba testirati manje od 1.600 ljudi, da je dosta osoblja vakcinisano i da niko do sada nije odbio testiranje.

– Koliko sam upoznata, niko neće dobili otkaz – rekla je Ljubaseva.

U zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalne zaštite u Hrvatskoj od danas svaki zaposleni, posjetilac i pratnja pacijenata moraju imati EU digitalnu kovid potvrdu zbog čega su jutros protestovali ispred KBC u Zagrebu.

Ministra zdravstva, koji je pratio početak primjene mjera, dočekali su demonstranti, među kojima su bili zaposleni u bolnici. Izviždali su ministra i radnike, te uzvikivali “Dole sramotne odluke”, “Izdaja” i “Sloboda radu”.

Prihvati notifikacije