Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BEZ BAKIRA TEŠKO, S NJIM JOŠ TEŽE Da li je Milorad Dodik pogriješio u IZBORU PARTNERA

Politika
Autor:

Foto: N1/RAS Srbija

Da je SNSD za partnere izabrao SDP i HDZ BiH i nekom računicom izbjegao SDA, Savjet ministra bi vjerovatno bio formiran, ali ključni problemi bi ostali, jer Bakir Izetbegović nikada mirno to ne bi prihvatio.

Ovako stručnjaci i poznavaoci prilika u BiH odgovaraju na pitanja iz kategorije „šta bi bilo kad bi bilo“. S obzirom na to da je SDA u prošlom mandatu vješto izbjegla SNSD i za partnera uzela PDP i SDS, postavlja se pitanje zašto to nije uradio i Dodik sada i za saradanike uzeo nekoga s kim se može dogovoriti.

Politikolog Nebojša Tojagić smatra da je SDA teško mogla biti izbjegnuta, a ako bi se to desilo, bila bi narušena stabilnost.

– SDA i HDZ kao najjača bošnjačka i hrvatska stranka predstavljaju konstantu bez koje je jako teško zamisliti bilo kakvu priču. Bez SDA ne može, iako se matematički možda može izvući neka računica, ali ako želite dugotraju stabilnost onda je to bez SDA gotovo nezamislivo – objašnjava Tojagić.

Dodaje da je logičnija varijanta da se Milorad Dodik okrenuo SDP i HDZ BiH, ali prepreka može da bude jasan stav SDP da ne želi da ima veze ni s kim.

Foto: screenshot N1

Nebojša Tojagić

– Oni sa te strane jedni druge konstantno isključuju, tako da je teško čak i pretpostaviti kad će Savjet ministara biti formiran. Svi iole normali rokovi su probijeni, sistem rada u tehničkom mandatu je prelazno rješenje, a evidentno je da ta priča daje sve slabije rezultate. Svi mi smo žrtve toga što se glavne stranke nisu uspjele dogovoriti, odnosno nisu uspjeli istrgovati tim uslovima – objasnio je on.

Ucjene sa svih strana

Politički analitičar Slavo Kukić objašnjava da nije problem samo u greškama Milorada Dodika i njegovom odabiru partnera, već u uzroku toga svega.

– Suština je u uzroku, u temeljnoj politici Milorada Dodika i u opredjeljenju da se institucije BiH prikažu kao potpuno irelevantne, u tome da svaki put insistira da su temeljni elemeni državnosti na entitetima, a ne na BiH. BiH koja nije država nego državna zajednica koja se održava samosvjesnim centrima moći i da će onog časa kad intervencije svjetskih centara moći nestane ona istog dana prestati da funkcioniše – objasnio je Kukić.

Naglašava da je suština u temeljnom ignorisanju države i njenih institucija, te da su oni pojedinačni samo posljedice.

Foto: Klix

– Činjenica je da on kaže „hoću Savjet ministara, ali ne zanimaju me odluke i zakoni koji su ranije usvajani“ ili ucjena „nećemo formirati komisiju dok se ne formira Savjet ministra“. Naravno, te ucjene su i s druge strane, ali suština svakog problema je u pokušaju stvaranja utiska kako je BiH vještačka kategorija – objasnio je Kukić.

Iako je saradanja sa SDA teška, Kukić smatra da bi vjerovatno bilo isto i da neko drugi formira vlast sa SNSD, čak i kada prihvati Dodikov puls.

Kukić: Ni Šarović ne vjeruje

Na sve tenzije i prepirke u formiranju Savjeta ministara BiH ubacila se i SDS, koja, ako je suditi po izjavama ministra Mirka Šarovića, ne želi da bude nijemi posmatrač, već da se umiješa u cijelu priču. Međutim, Kukić smatra da taj scenario nije moguć.

– Mislim da to nije realno, jer ta izvršna vlast mora dobiti podršku u Parlamentu, a takava podrška objektivno nije realna. Nisam siguran da bi to bilo pametno rješenje, jer bi ono podrazumijevalo i apsolutnu blokadu zakonodavne vlasti. Ako do toga dođe, kompletna država bi u tom slučaju bila blokirana. To je verbalna igra u javnom prostoru u koju ni sam Šarović ne vjeruje – zaključio je Kukić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO