Politika

“Bez čvrstih dokaza o masovnoj krađi, nema ponavljanja izbora” Šehić o zahtjevima opozicije

Predsjednik Strateškog odbora koalicije “Pod lupom” i bivši član CIK BiH, Vehid Šehić, kaže da su za eventualno ponavljanje izbora potrebni čvrsti materijalni dokazi koji govore o počinjenoj izbornoj krađi.

Vehid Šehić
FOTO: O KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Komentarišući za Srpskainfo zahtjeve opozicije u Republici Srpskoj da se izbori, prije svega, moraju ponoviti za predsjednika Srpske, gdje je, kako tvrde, otkriveno najviše nepravilnosti i manipulacija s izbornom voljom građana, Šehić objašnjava da bi se tako nešto moglo dogoditi jedino u situaciji da CIK, na osnovu dostavljenih dokaza, nepobitno utvrdi da su krađe uticale na konačni izborni rezultat.

– Svakako da postoje određene nelogičnosti na pojedinim biračkim mjestima, ali to ne znači da će se izbori ponoviti u cjelini. Prije svega, potrebno je da se u žalbi upućenoj CIK dostave konkretni dokazi o počinjenoj krađi na tim biračkim mjestima, da se činjenično utvrde stvari, a tek nakon toga CIK odlučuje o daljim koracima – kaže Šehić.

Pročitajte još

Na naše pitanje da li pojedini, najblaže rečeno, nelogični slučajevi, poput onog gdje Jelena Trivić u rodnom selu svoje majke nije osvojila nijedan glas, a predsjednik tog biračkog odbora javno, pred kamerama prizna da je u zapisnik unio pogrešne podatke, mogu dovesti do toga da CIK ponovi izbore, Šehić odgovara da je tako nešto moguće na navedenim biračkim mjestima, ali ne i u cjelini.

– Izbori bi se mogli ponoviti na teritoriji cijele Republike Srpske jedino ako se provjerom podnesenih žalbi utvrdi da su nepravilnosti postojale na toliko mnogo biračkih mjesta, te da su time kompromitovani konačni rezultati. Izborne krađe na malim biračim mjestima, koje čak i da su rezultati potpuno drugačiji ne bi uticali na konačni izborni rezultat, ne mogu dovesti do ponavljanja izbora. Članove biračkih odbora za koje se utvrdi da su učestvovali u krađama izborne volje građana svakako treba sankcionisati, ali je donošenje odluke o poništavanju kompletnih izbora ozbiljna stvar, koja se ne donosi tek tako – objašnjava Šehić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije