Društvo

BEZ KARANTINA I PCR TESTA U 15 ZEMALJA Srbija razmišlja o novim mjerama za one koji dolaze iz inostranstva

Teško da je, u vrijeme kada se u Srbiji iz dana u dan ruše najcrnji korona rekordi, nekome uopšte do putovanja, ali svakako ima i onih koji iz poslovnih ili privatnih razloga imaju potrebu da odu i izvan granica. A to trenutno nije nimalo lak zadatak.

BEZ KARANTINA I PCR TESTA U 15 ZEMALJA Srbija razmišlja o novim mjerama za one koji dolaze iz inostranstva
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Za razliku od Srbije koja je praktično skoro potpuno otvorena prema gostima iz cijelog svijeta, pošto je za ulazak u Srbiju negativan PCR test neophodan samo onima koji dolaze iz Hrvatske, Bugarske i Rumunije, putnicima sa srpskim pasošima je mnogo teže da putuju po inostranstvu, prenosi Blic.

Istina, posljednjih dana se i u Srbiji se uveliko razmišlja o uvođenju obaveznog PCR testa za sve koji budu dolazili, bilo da se radi o srpskim građanima ili strancima.

Podsjetimo, još od ljetos se Srbija našla na crvenoj listi Evropske unije, što se nije mijenjalo čak ni kada je bilo skoro najmanje zaraženih na 100.000 građana na cijelom Starom kontinentu. A tako je i sada kada se Srbija nalazi među najugroženijima.

U ovom trenutku, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, građani Srbije bez obaveznog PCR testa ili eventualnog odlaska u karantin, mogu da putuju u tačno 15 zemalja širom svijeta.

Za neke od njih su potrebne vize, za neke običan zdravstveni pregled, za neke obavezno zdravstveno osiguranje, a za neke samo prijava sa kompletnim podacima o mjestu i razlogu vašeg boravka. A za neke ni to.

Dakle, građani Srbije bez testiranja mogu da putuju u zemlje u komšiluku poput BiH, Albanije, Bugarske ili Sjeverne Makedonije, ali i na znatno egzotičnije destinacije kakve su Turska, Brazil, Jamajka, Kolumbija, Kostarika, Meksiko, Oman, Palau, Pakistan, Sudan i Centralnoafrička republika.

Podsjetimo, sa preko 1.100 zaraženih na 100.000 građana Srbija se nalazi trenutno među par najugroženijih zemalja u Evropi, tako da o nekom ublažavanju restrikcija narednih mjeseci ne treba ni da razmišljamo.

Jedino što bi do kraja godine moglo da se promijeni to je eventualna odluka Vlade Srbije da se ograniči ulazak u našu zemlju, odnosno da se uvede obaveza negativnog PCR testa. I to kako za strance, tako i za građane Srbije.