Banjaluka

"Biće mjesta i za osobe sa invaliditetom" Draško Stanivuković o najskupljem parkingu u Banjaluci

Privatni parking kod Stare autobuske stanice u Banjaluci, koji je nedavno otvoren, za samo nekoliko dana je podigao veliku buru. Ogorčenje je između ostalog izazvalo i to što na tom parkiralištu nem nijednog mjesta za vozače sa invaliditetom.

"Biće mjesta i za osobe sa invaliditetom" Draško Stanivuković o najskupljem parkingu u Banjaluci
FOTO: MILKICA MILOJEVIC/RINGIER

Na to su se s pravom obrušila udruženja osoba sa invaliditetom i drugi branioci ljudskih prava, mada je bilo i pitanja da li će i na ovom, kao i na javnim parkinzima, osobe sa invaliditetom, uz odgovarajuću dokumentaciju, moći da parkiraju besplatno svoja vozila.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Ako budu morali plaćati parking, ne vjerujem da će se otimati, kao što se ne otimaju ni drugi vozači. Parking kod Stare autobuske stanice već danima zajpi prazan, jer je ubjedljivo najskuplji u gradu – kaže jedan iskusni vozač iz prigradskog naselja Zalužani.

Kako je za Srpskoinfo potvrdila Biljana Nedić, dugogodišnja vozačica sa invaliditetom iz Banjaluke, ova kategroija građana ima pravo na bersplatno parkiranje samo na ajvnim parkinzima.

-Privatne parkinge plaćamo i to nam nije sporno, bitnije je da postoje označena parking mjesta, koja su propisne širine, kako bismo mogli prići invalidskim kolicima do auta – kaže Biljana.

Pročitajte još

Parking kod Stare autobuske se plaća po 2 KM na sat, kao i drugi parkinzi u Banjaluci, zoni 1, ali ovdje nema besplatnog parkiranja noću, vikendom i praznicima.

Iz kabineta gradonačelnika Draška Stanivukovića poručuju da će problem sa parkiranjem osoba sa invaliditetom biti ubrzo riješen.

draško stanivuković gradonačelnik banjaluk
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Grada, Stanivuković je razgovarao je sa predstavnicima „Autoprevoza“ nakon pritužbi građana na nepostojanje parking mjesta za osobe sa invaliditetom na parkingu Stare autobuske stanice.

– Već danas pristupiće se iscrtavanju nedostajuće signalizacije – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da će biti ispravljena nepravda i kada je u pitanju plaćanje.

Kako je kazao, naplata će se vršiti po cjenovniku prve zone, ali uvešće se mogućnost kupovine dnevne karte po uslovima koje Grad predviđa po istoj ovoj zoni parkiranja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu