Politika

BiH IDE KA NATO I EU Izetbegović: Dodik bude tvrd ali smekša i dogovori se

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisustvovao je sjednici Asocijacije mladih ove stranke, a uoči koje je za medije prokomentarisao aktuelne teme u BiH i regiji poput predstojećeg sastanka s liderima SNSD i HDZ, izjavu ruskog ambasadora o putu BiH ka NATO i izbore u Hrvatskoj.

BiH IDE KA NATO I EU Izetbegović: Dodik bude tvrd ali smekša i dogovori se
FOTO: DEJAN BOZIĆ/RAS SRBIJA

Izetbegović je kazao da će domaćin sastanka u utorak biti Milorad Dodik, a da će se razgovarati o budžetu BiH, imenovanjima i drugim bitnim stvarima koje se konačno treba pokrenuti.

Čoviću odgovara stanje ovakvo kakvo jeste. Mislim da hrvatski korpus dvostruko-trostruko dobija više pozicija kada je u pitanju država i naravno da mu se ne pregovara dalje. Ja ne tražim ništa posebno novo, već samo da se ispoštuje Ustav i da se odredi šta je bošnjačka kvota, koja hrvatska i koja srpska. Ne mislim da ćemo praviti neke bitnije pomake, ali ne možemo raditi samo ono za šta je zainteresirana srpska strana – rekao je on.

Izrazio je nadu da će u utorak biti postignut dogovor o onome što je uvijek dogovarano. Prokomentarisao je Dodikova uslovljavanja u vezi s imenovanjima.

– To je poznati Dodikov stil. Bude tvrd na početku, pa smekša i dogovori se. Ja ga razumijem, ali će i on razumjeti nas kao i gospodin Čović. Neće biti ničega ako se ne dogovori sve – poručio je Izetbegović, piše Klix.

Osvrnuo se na izjavu ruskog ambasadora Petra Ivancova koji je poručio da “pokušaji da se BiH progura u NATO dovode u pitanje sigurnost i stabilnost”.

– Imamo guranje Rusije u unutarnje stvari BiH. Odluke BiH o NATO su donosene davno, šta ima Rusija veze s tim. To su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu poput Dodika i SNSD-ovaca. U ovoj zemlji će biti vladavine zakonom, neće ovdje vladati Rusija ili bilo ko. Mi smo donijeli naše strateške odluke i zakone i po njima ćemo se kretati ka EU i NATO, sviđalo se to ili ne gospodinu ambasadoru – zaključio je Izetbegović.