Politika

“BiH JE PLANETARNI PROMAŠAJ” Dodik ponovio da je došlo vrijeme za nezavisnu Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je došlo vrijeme za nezavisnu Republiku Srpsku.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Da nije stranaca, mi bismo to davno uradili. Oni imaju arsenal raznih prijetnji kojima to čine. Ja ne želim nikoga da izložim tome. Ne želim narod da izložim bilo kakvoj destabilizaciji i zato uporno govorim da je jedino rješenje za srpski narod ovdje nezavisna Republika Srpska, rekao je Dodik za portal Banjaluka. net.

On je naveo kako “muslimani misle da su oni vlasnici čitave BiH”, te da se moraju probuditi iz tog sna, da vide da nije.

Mi ne vjerujemo u BiH, mi ne volimo BiH. Ovo je naše moranje. Najradije bih da, čim se pruži prilika, Republika Srpska izađe iz BiH. Nećemo rat, nećemo sukobe, ne treba da padne nijedan ljudski život za političke ideje, ali racionalno, realno, životno ne možete da živite u BiH – objasnio je Dodik.

On je naveo da će o nezavisnosti Srpske govoriti, možda još nekoliko godina, ali će se to desiti.

– Ne uspijevamo da uradimo sve što želimo, ali uspijevamo da uradimo ono što je potrebno na nivou BiH. Donosićemo neke mjere koje traju godinu-dvije, ne ulazimo ni u jedno sistemsko rješenje dok ne postoji dogovor. Dajte nam ustavnu BiH ostajemo, u ovoj BiH sigurno nećemo ostati. Čekamo trenutak da odemo iz nje. Uvjeren sam da BiH nema šanse, da je to planetarni promašaj i da u tom pogledu nema nikakve šanse da ona opstane – naglasio je Dodik.

Pročitajte još

On je ukazao i da su se bitno promijenile geopolitičke okolnosti i da Republika Srpska nikad nije imala veći broj prijatelja, navodeći da je ponosan na dostignuća da je prijatelj mađarski premijer Viktor Orban.

– Ponosan sam na to što imam dobre političke i svake druge kontakte i sa sadašnjim premijerom Slovačke i vjerujem da on ima dodatno razumijevanje za naš položaj. Očekujem da ćemo se brzo sresti. Nešto govore Bjelorusija neki sinonim, otiđite u Bjelorusiju, to je sređena zemlja. Bio sam tamo, kakva priča o Bjelorusiji kao o nekom mračnom tunelu, to je ozbiljna zemlja – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpskoj treba podrška tradicionalnih zemalja, poput Kine, Rusije, Mađarske, Srbije, Slovačke i mnogih drugih zemlja.

– Mislim da smo uspjeli da napravimo dobar odnos i sa predsjednikom Turske, i da u tom pogledu imamo razumijevanje. Imamo dobro razumijevanje i sa rukovodstvom Hrvatske. Mi smo gradili Republiku Srpsku da ne bude nikom sporna – rekao je Dodik i dodao da će se oni, kojima bude sporna njena nezavisnost, vremenom na to naviknuti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije