Politika

“BiH nije dobila status kandidata” Vučić o odlukama samita u Briselu o Zapadnom Balkanu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas na samitu EU-ZB nije bilo nikakvih konkretnih rezultata za Zapadni Balkan, ali da jeste vođena dobra diskusija.

“BiH nije dobila status kandidata” Vučić o odlukama samita u Briselu o Zapadnom Balkanu
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je bilo danas nekih konkretnijih odluka za ZB i koja je glavna poruka iz Brisela koja se mogla čuti za ZB, kao i da li je on uputio neku konkretnu poruku EU.

– Sve što sam rekao ovdje, rekao sam otvoreno i javno u prisustvu zvaničnika EU. Ako smijem da prevedem šta je bilo ključno za nas, ako analizirate konkretne rezultate – nije bilo konkretnih rezultata, ali je to bila dobra diskusija i neću to potcijeniti. Ali, ako me pitate da li su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile datum, nisu dobile nikakav datum za početak pregovora, a BiH bih nije dobila status kandidata – konstatovao je Vučić.

Pročitajte još

Takođe, rekao je da su ga danas mnoge zemlje kritikovale zbog pozicije Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini i ruske intervencije.

– To je konkretno rečeno, ali politika se ne odnosi uvijek na konkretne rezultate, na kraju jesu rezultati najvažniji, ali je jako važno da bismo došli do njih da saslušamo jedni druge, da vodimo produktivne diskusije i izgradimo odnos povjerenja. I sa te tačke gledišta, to je bio važan sastanak i dobar znak za budućnost – naveo je Vučić.

Prihvati notifikacije