Magazin

BIJELE LAŽI Ovo su 3 stvari o kojima ne biste trebali pričati ako želite dobiti posao

Boni Dilber, menadžerka za zapošljavanje, tvrdi kako je ovo izazovno vrijeme za pronaći poso, te da je konkurencija velika.

poslovni sastanak
FOTO: THEDAPPERVAULT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kao menadžer za zapošljavanje s devet godina iskustva, razumijem da kompanije žele zaposliti vrhunske talente koji će s vremenom rasti s njima – navodi Dilber.

Stoga navodi tri pitanja za intervju na koja biste trebali pažljivo odgovoriti kako biste se predstavili na najbolji način.

Zašto ste napustili prethodni posao?

Odgovor koji zove na oprez je bilo koji odgovor koji uključuje pretjerano negativan stav ili napadanje bivšeg poslodavca. Zbog toga se kompanija koja sprovodi razgovore zapita jesu li problemi povezani s vama ili s radnim mjestom. Takođe, se mogu brinuti da biste u budućnosti mogli negativno govoriti o njima.

Pozitivan odgovor bio bi usredotočiti se na ono što kandidat traži u svojoj sljedećoj ulozi i što ga uzbuđuje. Ako je potrebno spomenuti nešto manje pozitivno o bivšoj kompaniji, neka bude kratko.

– Stvari su išle sjajno, ali želio sam prihvatiti više izazova – primjer je pozitivnog odgovora.

Zašto želite posao?

Ako ste isključivo usredotočeni na ono što ćete dobiti od kompanije, poput naknada i fleksibilnosti rada na daljinu, kompanija može pomisliti da vam nije dovoljno stalo do tog posla ili kompanije.

Pročitajte još

Ono što oni traže su kandidati koji se bolje pokažu u vezi s ovim pitanjem i idu dalje od razgovora o naknadama i beneficijama. Žele nekoga ko je sproveo istraživanje, razumije čime se kompanija bavi i pokazuje entuzijazam.

Pozitivan odgovor ovdje je onaj koji se fokusira na ono što vas uzbuđuje u vezi s poslom:

– Uzbuđen sam zbog mogućeg uticaja koje kompanija stvara i stvarno želim biti dio toga.

Gdje se vidite u budućnosti?

Skupo je zaposliti i obučiti nekoga. Kompanije se nadaju da će zaposliti nekoga ko će ostati dugoročno. Važno je izraziti svoje nade da ćete se dobro snaći u ulozi i dugoročno rasti s kompanijom.

Takođe, za kompanije je posebno zabrinjavajuće ako se neko prijavi za posao za koji je prekvalifikovan — mogli bi pomisliti da će kandidat uskoro otići.

Primjer pozitivnog odgovora ide u smjeru budućnosti:

– Nadam se da ću ostati u ovoj ulozi sljedeće dvije do tri godine i želio bih istražiti mogućnosti upravljanja ako je moguće, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu