Kolumne

Bitka za Banjaluku

Bitka za Banjaluku je počela još 2018, kada je Gradski odbor PDP predložio Draška Stanivukovića kao kandidata za gradonačelnika na izborima koji treba da budu održani dvije godine kasnije. Svih ovih godina Stanivuković je bio u kampanji, radio ono što niko nikad u PDP nije, tako da partiji nije preostalo ništa drugo nego da juče i zvanično stanje uz njega, čak i da su htjeli da to bude neko drugi.

Bitka za Banjaluku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Voljeli ga ili ne, Stanivuković je u politici pokazao ono što većini u opoziciji fali: energiju, beskompromisnost, spremnost da uči i radi. Dok su se mnogi „ugledni“ opozicionari baškarili, često spavajući tokom mandata i šurujući s vladajućim, Stanivuković je išao među narod, natjerao ministra policije da ga ošamari pred kamerama, upadao na imanja politički najmoćnije porodice u Srpskoj, ukazivao na afere vlasti.

Međutim, njegovi politički oponenti sigurno će imati šta da mu lijepe tokom kampanje: tatin sin, bogataš, derište koje u životu nije radilo ništa osim politike, koje nije u stanju ni fakultet da završi… U PDP postoje kandidati kojima se ništa od ovoga ne bi moglo zamjeriti, ali politika odavno nije rabota časnih i čestitih.

Ipak, da bi Stanivuković mogao nečemu da se nada na izborima, mora da uradi puno, puno više. Nije dovoljno da za sobom vodi kamermane i fotoreportere, da pravi predstave, da rukama čupa predizborni asfalt vlasti. Vidjeli smo u Srbiji i u Hrvatskoj kako su prošli rijaliti političari.

Sada krećemo ispočetka. Bitka za najveći grad u Srpskoj je, prije svega, bitka stranačkih mašinerija, a da bi PDP mogao da se nosi s Gradskim odborom SNSD vjerovatno će biti prinuđen da zanemari ostatak Republike Srpske i da sve što zna i umije skoncentriše u grad na Vrbasu. Tu dolazimo do pitanja da li su svi u PDP iskreno za Stanivukovića ili postoje oni kojima ne paše njegova svađalačka politika, pa bi rado da ga se riješe porazom i nastave da uživaju u svojoj prosječnosti.

Još jedna zamka za opoziciju mogu da budu rezultati opštih izbora od prije dvije godine, na kojima su pobijedili u Banjaluci. Tadašnji naboj zbog neriješenog ubistva mladića odavno je izduvao, a mnogi opozicionari više ne mogu da računaju na podršku „Pravde za Davida“ kojoj su mnogo toga obećali, pa slagali.

Gdje je u ovoj priči SDS? Kratko i jasno nigdje. Najveća opoziciona partija odavno to nije u Banjaluci i dovedena je u situaciju da u najvećim centrima mora da podrži tuđe kandidate, jer svojih nema.