Svijet

Bivša savjetnica nekadašnjeg predsjednika SAD "Tramp misli da Ukrajina mora biti dio Rusije"

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je tokom svog mandata "veoma jasno stavio do znanja" da misli da Ukrajina "mora biti dio Rusije", navela je njegova bivša savjetnica Fiona Hil u novoj knjizi američkog novinara Dejvida Sengera o američkoj nacionalnoj bezbjednosti u uslovima postojanja prijetnji od Rusije i Kine.

Donald Tramp
FOTO: SARAH YENESEL/EPA

Tramp je vrlo jasno stavio do znanja da misli, znate, da Ukrajina, a svakako i Krim, moraju biti dio Rusijerekla je Hil, viša direktorka za evropske i ruske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD između 2017. i 2019. godine, Dejvidu Sengeru, novinaru “Njujork tajmsa” i autoru knjige “Novi hladni ratovi: uspon Kine, invazija Rusije i borba Amerike za odbranu Zapada”, prenio je Gardijan koji je imao uvid u knjigu koja će biti objavljena u utorak u SAD.

Pročitajte još

Ona je istakla da Tramp zaista nije mogao da shvati da je Ukrajina nezavisna država.

To, piše Senger, znači da je Trampov pogled na Ukrajinu “u suštini identičan” pogledu predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je naredio napad na Ukrajinu u februaru 2022, godinu dana nakon što je Tramp napustio funkciju.

Prije nego što je pokrenuo napad, Putin je u govoru rekao da je Ukrajina neotuđivi dio ruske istorije, kulture i duhovnog prostora, naveo je list.

Prošlog mjeseca, u govoru povodom 10 godina od pripajanja Krima, Putin je izjavio da su dijelovi okupirane Ukrajine dio “Nove Rusije”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu