Svijet

BIZARAN I JEDINSTVEN PORAZ Izgubio na izborima, a bio jedini kandidat

Član stranke "Liga" Primiano di Mauro izgubio je na lokalnim izborima za funkciju gradonačelnika u maloj opštini u Italiji Lezina, gradiću od 6.000 stanovnika, iako je bio jedini kandidat.

BIZARAN I JEDINSTVEN PORAZ Izgubio na izborima, a bio jedini kandidat
FOTO: N. MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Naime da bi rezultati lokalnih izbora bili vazeći, bilo je neophodno da glasa najmanje 50 odsto birača, ali je u toj maloj opštini samo 49 odsto stanovništva izašlo da glasa.

Tako se pobjeda koja je izgledala sigurna, budući da nije imao konkurenciju, pretvorila u bizaran i vjerovatno jedinstven poraz, jer nije imao protivkandidata.

Štampa koja izvještava o ovom slučaju, koji je za rubrike “vjerovali ili ne”, piše da su pobijedili oni koji su bojkotovali izbore, to jest nisu iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju.

Apstinencija je bila favorizovana od strane dvije grupe lokalnih političara “Drugačija Lezina”, koja je bliza strankama desnog centra, i druga grupa “No Kvorum”, po političkom uvjerenju bliža Demokratskoj stranci.

Budući da nije izabrana lokalna vlada, gradić Lezina će biti vođenja takozvanim “komesarima”, prenosi Tanjug.

Poraz bez protiv kandidata je postao hit tema na društvenim mrezama, a mnogi ismijavaju slučaj i povezuju nedostajućih 49 glasova, koliko je bilo potrebno da se ostvari kvorum, sa činjenicom da stranka “Liga” mora da društvu vrati 49 miliona evra, novac koji im ne pripada, i čiji se tragovi na čudesan način gube.