Politika

Bjelica Prutina iznijela jasan stav "Neću glasati za sankcionisanje SNSD i Dodika"

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanja Bjelica Prutina rekla je da na narednoj sjednici CIK neće podržati sankcionisanje SNSD i njihovog kandidata za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog navodnog govora mržnje tokom izbora jer ne želi da daje doprinos, legalitet i legitimitet neprincipijelnom i pristrasnom postupanju.

Vanja Bjelica Prutina
FOTO: BHRT YOUTUBE/SCREENSHOT

Prutina smatra da su svi slučajevi koje je CIK razmatrao na jučerašnjoj sjednici koji se odnose na prigovore za korištenje govora mržnje na proteklim izborima trebali biti rješavani u zakonskim rokovima, što je, kaže, stalno zagovarala, a ne mjesecima poslije toga.

Ona je rekla da su ti predmeti konačno stavljeni na dnevni red kao rezultat njenog javnog istupa na sjednici gdje je zahtijevala izmjenu poslovnika o radu CIK BiH, koji je “odjednom nakon 23. septembra 2022. godine, kada je donesena Odluka o sankcionisanju za govor mržnje, postao izgovor za nedonošenje odluka o sankcionisanju”.

Pročitajte još

Prutina je naglasila da je lično zastupala politiku nulte tolerancije na govor mržnje, ali je, nažalost, u svim slučajevima koji su razmatrani na toj sjednici većinski podržan prijedlog službe sekretarijata da se postupci u tim slučajevima obustave, odnosno da se prigovor odbije kao neosnovan, osim u slučaju prigovora SDA protiv Dodika.

– Samo u slučaju prigovora SDA protiv SNSD i Dodika, koji je bio kandidat za predsjednika Srpske, protiv prijedloga službe sekretarijata glasali su članovi CIK iz reda bošnjačkog naroda – istakla je Prutina.

Ona je dodala da je u svim ostalim prethodno razmatranim slučajevima korištenja govora mržnje prijedlog te službe podržan.

– Epilog bi bio da je jedino SNSD i Dodik na opštim izborima koristio govor mržnje, a što, po mom ličnom mišljenju i dubokom ubjeđenju, nije tačno” – naglasila je Prutina.

Ona je dodala da se takvim postupanjem narušava princip nezavisnosti i nepristrasnosti CIK BiH.

– Na narednoj sjednici neću podržati sankcionisanje SNSD i njihovog kandidata jer ne želim svojim glasom dati doprinos, legalitet i legitimitet neprincipijelnom i pristrasnom postupanju – poručila je Prutina.

Ona je ocijenila da će, kao i mnogo puta do sada, ugled institucije i njenu obavezu da postupa nepristrasno i nezavisno staviti iznad svega, te da nikada neće učestvovati u pristrasnom postupanju, o čemu je “riječ u konkretnom slučaju”.

CIK nije mogao juče odlučiti da li je govor mržnje to što je lider SNSD Milorad Dodik, gostujući na Hepi televiziji, Bošnjake u BiH nazvao muslimanima.

CIK je prigovor stigao iz SDA, a Sektor za pravne poslove i upravna rješenja CIK smatra da govora mržnje nije bilo, te je predloženo da prigovor protiv Dodika i SNSD bude odbijen.

Ipak, nije bilo dovoljno glasova u korist (tri “za”, četiri protiv), pa je ova tema ponovno razmatrana na sjednici CIK koji je održana neposredno nakon prve.

Međutim, zbog nedoslijednog tumačenja i konfuzije oko pitanja odbacivanja prigovora ili uvođenja sankcija, predsjednik CIK Suad Arnautović je odlučio ukloniti ovu temu s dnevnog reda, što znači da će se pokušati donijeti odluka o njoj na jednoj od budućih sjednica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije