Društvo

BOLEST TEŠKO SPRIJEČITI Od karcinoma obolijevaju djeca svih uzrasta, pacijenti i mališani od 2,5 godine

Od karcinoma obolijevaju djeca svih životnih uzrasta, kako mališani od mjesec dana života, tako i mladi do 18 godina.

BOLEST TEŠKO SPRIJEČITI Od karcinoma obolijevaju djeca svih uzrasta, pacijenti i mališani od 2,5 godine
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najčešća maligna oboljenja kod njih su leukemije, karcinomi mozga, limfomi, te neuroblastom i Vilmsov tumor.

U BiH godišnje obole desetine djece, dok premine oko 15 njih, a ono što posebno zabrinjava jeste to da se dječji rak, nažalost, uglavnom ne može spriječiti ili prevenirati.

Uzroci su često nepoznati, a prevenciju treba usmjeriti na moguće faktore rizika koji mogu povećati vjerovatnoću za razvoj raka kod odraslih, upozoravaju stručnjaci.

Niska stopa preživljavanja

Nedostatak dijagnoze, pogrešna ili odgođena dijagnoza, prepreke pristupu zdravstvenoj zaštiti i odgovarajućoj njezi, te odustajanje od tretmana, razlozi su niske stope preživljavanja.

Tokom pretprošle godine, od ove opake bolesti u FBiH je umrlo devetoro djece, od čega šest djevojčica i tri dječaka, dok je, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Srpskoj u 2018. preminulo petoro djece, među kojima jedno u dobi od pet do devet godina, te po dvoje uzrasta od 10 do 14 i od 15 do 19 godina.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS u protekloj godini od malignih bolesti liječeno je 28 djece. U Roditeljskoj kući, smještenoj pored ove zdravstvene ustanove,  trenutno boravi petoro djece, tri  djevojčice i dva dječaka, koji se liječe od malignih bolesti. Najmlađa djevojčica ima tek dvije i po godine.

Psihološka podrška

U Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” kažu da se godišnje u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci zbrine i liječi više desetina mališana koji boluju od različitih vrsta karcinoma. 

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Dijana Berić, predsjednica ovog udruženja, kaže da je jako bitno jačati nivo svijesti javnosti i ukazati na to da od raka sve više obolijeva najosjetljivija kategorija društva.

Pročitajte još

– To su djeca koja se susreću s teškom i neizvjesnom borbom za budućnost. Kad je riječ o roditeljima, njima je, od saopštavanja dijagnoze pa tokom cijelog liječenja njihove djece, neophodna psihološka podrška. U tome, pored nadležnih ustanova i institucija, značajnu ulogu igraju i udruženja koja se trude da pomognu, koliko god je moguće – rekla je za Srpskainfo Berićeva.

Liječenje

Dodala je da su uslovi liječenja u UKC RS na zadovoljavajućem nivou. 

– Povremeno se javlja nestašica lijekova, ali to roditelji na određen način premoste u smislu da sami kupe lijek, nakon čega sredstva refundiraju u Fondu zdravstvenog osiguranja RS – naglasila je Berićeva. 

Iz Udruženja „Srce za decu oboljelu od raka“ saopštili su da poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu, praćenu efikasnim liječenjem.

– U FBiH godišnje je oko 55 do 60 novooboljele djece. Proces njihovog liječenja zahtijeva timski pristup. Kada se završi bolničko liječenje, potrebno je dugotrajno praćenje djeteta s posebnim praćenjem kasnih posljedica liječenja – rekli su u ovom udruženju povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Trauma

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH su u 2019. bila 143 oboljela djeteta od karcinoma, u dobi od rođenja do 19 godina starosti.

Iz ovog zavoda saopštili su da maligne bolesti u dječjoj dobi imaju socijalne i medicinske posljedice, zato što izazivaju traume i teškoće u prilagođavanju na novu životnu situaciju.

– One pogađaju porodicu kao primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem mu je nužno pružiti ljubav i odgovarajuću zaštitu. Roditeljima je u prevazilaženju svakodnevnih teškoća, s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete, neophodno osigurati pomoć. Tačnije, omogućiti im ravnomjernu dostupnost savremenih postupaka liječenja i, što je jednako važno, na vrijeme pružiti psihološku pomoć – saopštili su iz ZZJZ.

Dnevno 30 novootkrivenih slučajeva

Karcinom je u protekloj deceniji u BiH odnio skoro 74.800 života, a sa ovom teškom dijagnozom godišnje se, u prosjeku, suoči oko 12.000 ljudi.

Podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je tokom pretprošle godine, bitku sa zloćudnom bolešću u RS izgubilo 2.891, a u FBiH 4.864 osobe. To znači da, u prosjeku, od raka u BiH svakoga dana premine 20 ljudi, dok kod 30 građana bude potvrđen neki zloćudni tumor.

Za nešto više od dvije decenije, u RS je ukupan broj umrlih porastao za skoro 77 odsto.

Prihvati notifikacije