Regioni

BOLJI USLOVI ZA ŽIVOT U PRIGRADSKIM NASELJIMA Niču vrtić u Brestovčini i društveni dom u Kruškiku

U Brestovčini kod Gradiške počela je izgradnja vrtića, a u Kruškiku, takođe prigradskom gradiškom naselju, višenamjenskog društvenog doma. Za ove sredine, u kojima živi po nekoliko hiljada stanovnika i pripadaju najvećim mjesnim zajednicama Gradiške, vrtić i društveni dom su preko potrebni.

BOLJI USLOVI ZA ŽIVOT U PRIGRADSKIM NASELJIMA Niču vrtić u Brestovčini i društveni dom u Kruškiku
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

To predstavlja važan korak ka stvaranju boljih uslova za život u mjesnim zajednicama gradiškog kraja, gdje je posljednjih godina utrošeno nekoliko miliona KM u izgradnju infrastrukture.

Vrtić u Brestovčini površine 1.800 kvadrata koštaće 1.800.000 KM plus vanjsko uređenje. Najveći dio od milion KM je donacija Vlade Srbije, a preostali novac obezbijeđen je iz gradskog budžeta Gradiške. Rok završetka ovog posla povjerenog preduzeću “Marković invest RM” iz Laktaša je godinu dana.

Suzana Ivaštanin, direktor Javne predškolske ustanove “Lepa Radić”, kaže da će izgradnja ovog objekta bitno unaprijediti njihov rad i ublažiti manjak smještajnih kapaciteta.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Podsjetila je da ove godine nisu bili u mogućnosti da u vrtić prime 120 mališana.

– U Brestovčini je stotinak djece za koje je neophodan vrtić u njihovom naselju. Početak izgradnje objekta dugo smo čekali i sada sa velikim interesovanjem pratimo radove – rekla je Suzana Ivaštanin.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, uvjeren je da će vrtić biti izgrađen prije roka zato što su pripreme uspješno obavljene, a gradnja se odvija planiranom dinamikom.

– Zahvalni smo Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji su imali razumijevanje za našu molbu za pomoć, za izgradnju vrtića u Brestovčini. To je davnašnja želja stanovnika ovog velikog naselja, posebno mladih bračnih parova sa djecom, kojima su gradski vrtići daleko, a mogućnost smještaja mališana u njima postala gotovo nemoguća – kaže Adžić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Zoran Adžić

Osim vrtićkog dijela, u istom kompleksu biće izgrađene i opremljene prostorije za mjesnu zajednicu Brestovčina, te ostale društvene aktivnosti u ovom naselju.U Kruškiku kod Gradiške, preduzeće “Gradid inženjering” gradi višenamenski objekat. Planirano je da bude pokriven do kraja ove građevinske sezone, a završen za godinu dana. Izgradnja prve faze ovog objekta površine 200 kvadrata košta 128.000 KM.

– Neće doći u pitanje ni preostali dio gradnje, odnosno završetak objekta. Uvjeren sam da ćemo tokom narednog ljeta mještanima Kruškika predati na upotrebu funkcionalan i prostran dom – kaže Adžić, koji je ove sedmice posjetio gradilišta u Brestovčini i Kruškiku.

Stanovnici ova dva naselja zadovoljni su zbog početka izgradnje objekata koje odavno priželjkuju.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– U Brestovčini je plac za vrtić obezbijeđen prije nekoliko decenija. Borili smo se da on bude izgrađen jer se naselje stalno povećava, imamo i veliki broj djece. Takođe su nam potrebne i društvene prostorije, kao i sportski tereni. Napokon smo dočekali da se i to počene ostvarivati zahvaljujući donaciji Vlade Srbije i pomoći naše gradske vlasti – kažu mještani Brestovčine.

U Kruškiku su neophodne društvene prostorije, naglašavaju u ovom prigradskom naselju, zbog sve više djece i omladine koji se bave sportom i kulturno-umjetničkim stvaralaštvom.

– Za razliku od drugih naselja, u Kruškiku je broj stanovnika u stalnom porastu. Naše društvene potrebe zato su sve veće. Gradska uprava je to razumjela i zahvalni smo na podršci, novčanoj i svakoj drugoj pomoći – naglašava Milan Vujatović, mještanin Kruškika, koji je u ovo naselje doselio iz Zenice.

Domovi

U Novoj Topoli je pri kraju rekonstrukcija društvenog doma, koji će biti funkcionalan i zadovoljiti dugogodišnje potrebe ovog lijevčanskog naselja. Vrijednost investicije je 627.000 KM. Od tog iznosa, 250.000 evra je donacija Vlade Srbije, a ostatak je izdvojen iz budžeta Gradiške.

Takođe je u Vrbaškoj u završnici adaptacija Doma kulture. Time će mještani ovog sela udaljenog 7 kilometara od Gradiške, inače veoma aktivni u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, napokon dobiti dobre uslove za rad.

Za rekonstrukciju doma Gradska uprava Gradiška izdvojila je 230.000 KM. Takođe gradska uprava je finansirala rekonstrukciju društvenih domova u Donjim i Gornjim Podgradcima.