Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BOLJI USLOVI ZA ŽIVOT U PRIGRADSKIM NASELJIMA Niču vrtić u Brestovčini i društveni dom u Kruškiku

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U Brestovčini kod Gradiške počela je izgradnja vrtića, a u Kruškiku, takođe prigradskom gradiškom naselju, višenamjenskog društvenog doma. Za ove sredine, u kojima živi po nekoliko hiljada stanovnika i pripadaju najvećim mjesnim zajednicama Gradiške, vrtić i društveni dom su preko potrebni.

To predstavlja važan korak ka stvaranju boljih uslova za život u mjesnim zajednicama gradiškog kraja, gdje je posljednjih godina utrošeno nekoliko miliona KM u izgradnju infrastrukture.

Vrtić u Brestovčini površine 1.800 kvadrata koštaće 1.800.000 KM plus vanjsko uređenje. Najveći dio od milion KM je donacija Vlade Srbije, a preostali novac obezbijeđen je iz gradskog budžeta Gradiške. Rok završetka ovog posla povjerenog preduzeću “Marković invest – RM” iz Laktaša je godinu dana.

Suzana Ivaštanin, direktor Javne predškolske ustanove “Lepa Radić”, kaže da će izgradnja ovog objekta bitno unaprijediti njihov rad i ublažiti manjak smještajnih kapaciteta.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Podsjetila je da ove godine nisu bili u mogućnosti da u vrtić prime 120 mališana.

– U Brestovčini je stotinak djece za koje je neophodan vrtić u njihovom naselju. Početak izgradnje objekta dugo smo čekali i sada sa velikim interesovanjem pratimo radove – rekla je Suzana Ivaštanin.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, uvjeren je da će vrtić biti izgrađen prije roka zato što su pripreme uspješno obavljene, a gradnja se odvija planiranom dinamikom.

– Zahvalni smo Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću koji su imali razumijevanje za našu molbu za pomoć, za izgradnju vrtića u Brestovčini. To je davnašnja želja stanovnika ovog velikog naselja, posebno mladih bračnih parova sa djecom, kojima su gradski vrtići daleko, a mogućnost smještaja mališana u njima postala gotovo nemoguća – kaže Adžić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Zoran Adžić

Osim vrtićkog dijela, u istom kompleksu biće izgrađene i opremljene prostorije za mjesnu zajednicu Brestovčina, te ostale društvene aktivnosti u ovom naselju.U Kruškiku kod Gradiške, preduzeće “Gradid inženjering” gradi višenamenski objekat. Planirano je da bude pokriven do kraja ove građevinske sezone, a završen za godinu dana. Izgradnja prve faze ovog objekta površine 200 kvadrata košta 128.000 KM.

– Neće doći u pitanje ni preostali dio gradnje, odnosno završetak objekta. Uvjeren sam da ćemo tokom narednog ljeta mještanima Kruškika predati na upotrebu funkcionalan i prostran dom – kaže Adžić, koji je ove sedmice posjetio gradilišta u Brestovčini i Kruškiku.

Stanovnici ova dva naselja zadovoljni su zbog početka izgradnje objekata koje odavno priželjkuju.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– U Brestovčini je plac za vrtić obezbijeđen prije nekoliko decenija. Borili smo se da on bude izgrađen jer se naselje stalno povećava, imamo i veliki broj djece. Takođe su nam potrebne i društvene prostorije, kao i sportski tereni. Napokon smo dočekali da se i to počene ostvarivati zahvaljujući donaciji Vlade Srbije i pomoći naše gradske vlasti – kažu mještani Brestovčine.

U Kruškiku su neophodne društvene prostorije, naglašavaju u ovom prigradskom naselju, zbog sve više djece i omladine koji se bave sportom i kulturno-umjetničkim stvaralaštvom.

– Za razliku od drugih naselja, u Kruškiku je broj stanovnika u stalnom porastu. Naše društvene potrebe zato su sve veće. Gradska uprava je to razumjela i zahvalni smo na podršci, novčanoj i svakoj drugoj pomoći – naglašava Milan Vujatović, mještanin Kruškika, koji je u ovo naselje doselio iz Zenice.

Domovi

U Novoj Topoli je pri kraju rekonstrukcija društvenog doma, koji će biti funkcionalan i zadovoljiti dugogodišnje potrebe ovog lijevčanskog naselja. Vrijednost investicije je 627.000 KM. Od tog iznosa, 250.000 evra je donacija Vlade Srbije, a ostatak je izdvojen iz budžeta Gradiške.

Takođe je u Vrbaškoj u završnici adaptacija Doma kulture. Time će mještani ovog sela udaljenog 7 kilometara od Gradiške, inače veoma aktivni u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, napokon dobiti dobre uslove za rad.

Za rekonstrukciju doma Gradska uprava Gradiška izdvojila je 230.000 KM. Takođe gradska uprava je finansirala rekonstrukciju društvenih domova u Donjim i Gornjim Podgradcima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO