Svijet

BORBA PROTIV KORONE U Rusiji počelo testiranje vakcine "Sputnjik Lajt"

Prvi učesnici ispitivanja vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Lajt“ vakcinisani su u Moskvi, izjavila je zamjenica gradonačelnika Moskve zadužena za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova.

BORBA PROTIV KORONE U Rusiji počelo testiranje vakcine "Sputnjik Lajt"
FOTO: ZOLTAN BALOGH/EPA

U odnosu na to kako dobrovoljci budu prolazili preglede, i obim vakcinacije će se povećavati. Aktivno se podnose prijave, za dva dana ljekarski pregled je prošlo 490 ljudi, izjavila je Rakova.

Ona je podsjetila da dobrovoljac može biti svako stariji od 18 godina ko nije bolovao i ne boluje od korone, u toku posljednjih mjesec dana nije primao nikakve vakcine, nema antitijela na koronu, nema alergijske reakcije, bez hroničnih bolesti. U ispitivanju ne mogu učestvovati trudne i žene koje doje, prenosi Sputnjik.

– Pretpostavlja se da će ovu vakcinu upotrebljavati mladi ljudi starosti od 18 do 30 godina, kod kojih se razvija dobar imuni odgovor i kod kojih se već prilikom prve replikacije razvija dovoljan nivo antitijela. ”Sputnjik Lajt” će u kombinaciji sa ”Sputnjikom V” pružiti više mogućnosti za vakcinaciju – objašnjava Rakova.

Pročitajte još

Ona je podsjetila da je u Moskvi planirano ispitivanje nazalne vakcine protiv korona virusa, a ispitivanje ne može početi dok se ne dobije odobrenje Ministarstva zdravlja Rusije. Kako kaže, nazalni oblici vakcina već postoje, na primjer, vakcina protiv gripa.

Takođe je u Moskvi planirano i ispitivanje vakcine protiv virusa korona za djecu.

Vakcina “Sputnjik Lajt“ predstavlja prvu komponentu vakcine “Sputnjik V” i prema riječima direktora Centra „Gamaleja“ Aleksadra Gincburga, vakcina će pružiti zaštitu u trajanju od četiri ili pet mjeseci i smanjiće mogućnost da osoba oboli od teškog oblika korone.