Društvo

"Borba za život mališana traje više od 10 DANA" Dr Rsovac upozorava da su na respiratoru dvije vitalno ugrožene bebe

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne njege na Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj rekla je da su na respiratoru dvije bebe, koje su stabilno, ali su vitalno ugražene i obje su se zarazile kod kuće.

"Borba za život mališana traje više od 10 DANA" Dr Rsovac upozorava da su na respiratoru dvije vitalno ugrožene bebe
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod djece, navela je doktorka, piše RTS.

U ovom talasu korona virus pokazuje da niko nije pošteđen, pa ni dJeca i bebe, iako se vJerovalo da se oni lakše bore sa infekcijom, situacija je sada nešto drugačija. U Kruševcu je nedavno preminuo šesnaestogodišnjak, i bebe su zaražene, a dheca od 12 godina imaju upalu pluća.

Ipak, kako kaži lJekari taj procenat, srećom, nije visok, ali je svakako alarm da je potrebna opreznost i odgovornost. Globalno se menja epidemiološka slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani virusom korona je dijete.

Pročitajte još

Statistika kaže, da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.

Zarazniji sojevi virusa

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne njege na Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj rekla je da u odnosu na pre godinu i po dana kada smo imali asimptomatske slučajeve kod djece, sada imamo veći priliv djece, a razlog tome je što su sojevi virusa infektivniji.

– Ranije je jedan zaraženi pacijent mogao da zarazi tri do četiri pacijenta, a sada jedan inficirani može da zarazi do devet drugih osoba – navela je doktorka Rsovac.

Prema njenim riječima, samim tim što je soj virusa virulentniji i infektivniji, a kako raste broj oboljelih među opštom populacijom imamo više i zaražene dece, pa imamo i veću mogućnost da razviju bolest, čak i do najteže kliničke slike.

Dvije bebe, borba traje duže od 10 dana

– Tiršova i Institut za majku i dete su dve ustanove u Beogranu da se zbrine dijete koje ima najteži oblik kovida ili pridružene bolesti, a pozitivno je na korona virus. Trenutno su na respiratoru dvije bebe i naša borba za jednu traje duže od 10 dana, a za drugu 10 dana. Uspijevamo da ih stabilizujemo, ali su vitalno ugrožene – navela je Rsovac za RTS.

Dodala je da su se obe bebe zarazile kod kuće u petom, odnosno desetom danu života.

– Ovaj virus jeste resperitorni, ali ima kompleksan način koji deluje, dovodi do zapaljenja i na krvnim sudovima. Dešavaju se promene na krvnim sudovima u plućima i teške kliničke slika – objasnila je.

Djeca sa pridruženim bolestima u većem riziku

Napominje da je stav struke da deca koja imaju komorbiditete ili su hronični bubrežni bolesnici ili su imali kardiohiruške intervencije, kao i gojazna djeca i ona sa dijabetesom, su podložnija da se inficiraju i imaju teži oblik bolesti.

Međutim, kako dodaje primjer beba koje su na respiratoru, pokazuje da su podložni i oni koji nemaju razvijen imuni sistem.

– Veći je priliv djece koja stižu na pregled, imaju temperaturu, ranije su bili asimptomatski slučajevi. Srećom većina, za nedjelju dana su zdrava, ali što je veći broj inficiranih, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi – navela je doktorka Rsovac.

Na pitanje kada roditelji treba da odvedu dijete kod ljekara, doktorka kaže da kada se radi o bebama pri pojavi visoke temperature bebe moraju da se bode lekaru u prvom danu da ne bi dehidrirale, a stariji u prva dva, tri dana.

– Preporuka pedijatra, je da deca koja su napunila 12 godina mogu da se vakcinišu Fajzer vakcinom, u Americi je to za djecu iznad šest godina. Sva deca posle indikacije pedijatra mogu da budu sigurni da mogu da prime vakcinu – napomenula je.

Prema njenom mišljenju, djeca treba da se vakcinišu – kako ona sa komorbiditetima, tako i zdrava.

Dr Mijić: Stanje djece za nijansu bolje

Prof. dr Predrag Minić s Instituta za majku i dijete kaže za Kurir da je stanje četvoro djece, koja su na respiratoru zbog kovida za nijansu bolje, ali da nije preveliki optimista.

– Svo četvoro djece su jutros za nijansu bolje. Više-manje kod svo četvoro vidi se to neko poboljšanje. Međutim, to je za sada malo poboljšanje, koje ne daje trajno ohrabrenje – navodi za Kurir prof. Minić.

Podsetimo, na respiratoru je petomjesečna beba, djevojčica od 16 godina, koja se već tri nedjelje bori za život na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dječak od 17 godina i djevojčica od sedam, koja je i nefrološki bolesnik i koja je iz KBC Dragiša Mišović prebačena na Institut gdje je intubirana.

Prihvati notifikacije