Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Borenović poručio: Represija može imati TEŠKE POSLJEDICE po vladavinu prava

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović razgovarao je sa šeficom misije OEBS u BiH, ambasadorkom Кetlin Кavalec, o stanju ljudskih prava u Republici Srpskoj i BiH.

Borenović je istakao da su prethodnih dana podnijete prekršajne prijave protiv funkcionera PDP Draška Stanivukovića i Radislava Dončića zbog navodnog širenja panike u vrijeme vanrednog stanja.

On ističe da su oni prije svega iznijeli činjenice o neadekvatnom postupanju vlasti u pojedinim slučajevima kad je riječ o načinu sprečavanja širenja virusa korona i da su njihove tvrdnje kasnije potvrdili građani u čije su se ime obraćali, ali indirektno i vlast i to tako što su postupili na način kako su ih ovi predstavnici građana i pozvali da postupe.

– U ovim slučajevima bitna činjenica da su Stanivuković i Dončić narodni poslanik, odnosno odbornik, čija je obaveza da primaju predstavke i usmene žalbe i obavještenja od strane građana- kaže Borenović.

On je podsjetio na Ustav Republike Srpske kojim je zajamčena sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja, kao i pravo građana da javno iznose mišljenje o radu državnih i drugih organa i organizacija, da im podnose predstavke, peticije i prijedloge i da na njih dobiju odgovor, te da niko ne može biti pozvan na odgovornost niti trpiti druge štetne posljedice zbog javno izraženog mišljenja o radu državnih organa.

Borenović i Кavalec su saglasni da je od izuzetne važnosti imati slobodan pristup informacijama i omogućiti nesmetano izvještavanje.

– Veoma je važno da predstavnici opozicije, nevladinog sektora i medija imaju slobodu da na odgovoran i uravnotežen način iznesu prijedloge, sugestije, pa i kritike određenih postupanja izvršne vlasti, i to baš iz razloga kako bi odgovor na ovu epidemiju bio što adekvatniji i uspješniji. Ukoliko bi svaka kritika poteza izvršnih vlasti bila tretirana kao prekršaj, onda bi praktično sloboda govora, demokratija i ljudska prava bili potpuno suspendovani za vrijeme epidemije- istakao je Borenović.

On je podsjetio Кavalec na proklamovane zadatke i aktivnosti OEBS u koje, pored ostalog, spadaju i vladavina prava, ljudska prava i demokratizacija, te da je smisao Misije OEBS u BiH upravo efektivna borba protiv gore opisanih ponašanja predstavnika izvršne vlasti.

– Ovakva represija može imati teške posljedice po vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih sloboda u našoj zemlji, čiji efekti bi uskoro, poput pandemije, prešli granice Republike Srpske i BiH sa negativnim posljedicama po dostignute civilizacijske vrijednosti širom regije i Evrope- zaključuje Borenović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO