Politika

Borenović u Vašingtonu “Nema negativnih tonova prema Republici Srpskoj”

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, protekla dva dana boravio je u Vašingtonu, gdje je bio učesnik Foruma Međunarodne demokratske unije, najveće svjetske političke organizacije centra i desnog centra, čiji je PDP punopravni član.

BORENOVIĆ SOLBERG ŠUICA
FOTO: PDP

Tokom Foruma, Borenović je imao susrete sa više američkih i evropskih zvaničnika, poput Majka Pensa, potpredsjednika SAD iz mandata Donalda Trampa, senatora Marka Rubia i Kevina Kramera, članice američkog Kongresa Ket Kemak, potpredsjednice Evropske komisije Dubravkom Šuicom, liderkom norveških konzervativaca i bivšom premijerkom te zemlje Ernom Solberg, te predsjednikom Međunarodne demokratske unije i nekadašnjim premijerom Kanade Stivenom Harperom.

MARKO RUBIO I BORENOVIĆ
FOTO: PDP
BORENOVIĆ I KRAMER
FOTO: PDP
IDU
FOTO: PDP

– Godišnji forum je izuzetna prilika za susrete sa značajnim ličnostima svjetske politike, trenutnim donosiocima odluka, kao i onima koji iza sebe imaju ozbiljne rezultate i imaju veliki uticaj u svojim zemljama. Naravno, Republika Srpska i BiH su uvijek zanimljivi sagovornicima i ovo je jedna od prilika da, kako američkim, tako i evropskim zvaničnicima, podvučem naš jasan stav: dejtonski okvir, dvoentitetsko uređenje BiH, nadležnosti, teritorija i imovina entiteta, odnosno Republike Srpske su crvene linije koje PDP nikada neće preći – rekao je Borenović.

Pročitajte još

Istakao je da od evropskih, ali ni američkih zvaničnika nije čuo negativne tonove spram Republike Srpske, njenih nadležnosti i prava.

– Naprotiv, svi su prijateljski nastupili, snažno podržavajući Dejtonski sporazum kao ključni dokument kojim je kreiran ustavni okvir u BiH. Smatraju da je potrebno smirivati političke tenzije, okrenuti se prije svega ekonomskim reformama i fokusirati se na evropski put, jačanje domaćih institucija i uspostavljanje pune vladavine prava u našem društvu – istakao je Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu