Politika

"BOŠNJACI NE ŽELE RJEŠENJE" Cvitanović o reformi izbornog zakonodavstva u BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović izjavio je da u vezi sa reformom izbornog zakonodavstva sa bošnjačke strane ne postoji želja za dogovorom, te da je riječ samo o razvlačenju da ne dođe do rješenja.

"BOŠNJACI NE ŽELE RJEŠENJE" Cvitanović o reformi izbornog zakonodavstva u BiH
FOTO: FTV/YOUTUBE

Cvitanović, koji je sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem učestvovao u pregovorima u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu, smatra da su predstavnici međunarodne zajednice dijelom upoznati o problemu i da žele po svaku cijenu da se dođe do rješenja.

On je istakao da su pozicije hrvatske i bošnjačke strane vrlo jasne, ali i pozicije međunarodne zajednice.

– Što se tiče hrvatske strane, naši stavovi su potpuno jasni – legitimno predstavljanje, konstitutivnost, jasne nacionalne odrednice, koje ne treba mijenjati, nije ih neophodno mijenjati da bi se sprovela i presuda Evropskog suda za ljudska prava. Nije opcija s hrvatske strane brisanje nacionalnog predznaka ni u Domu naroda, ni u Predsjedništvu, a to međunarodni predstavnici nisu ni forsirali, niti smanjenje ovlaštenja Doma naroda – naveo je Cvitanović.

Pročitajte još

On je rekla za Hrvatski medijski servis da je zadnja opcija koja će se razraditi elektorski izbor članova Predsjedništva BiH.

– Elektorski izbor bi bila kombinacija direktnog i indirektnog izbora članova Predsjedništva koji bi nosio te pondere vrijednosti po područjima gdje živi koliko kojeg stanovništva i na način, kako je to /Metju/ Palmer protumačio, da bi on predstavljao potpuno legitimno zastupanje u Predsjedništvu BiH i da bi bilo jasno da hrvatski narod bira hrvatskog, bošnjački bošnjačkog, srpski srpskog člana – pojasnio je Cvitanović

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije