Politika

“BOŠNJACI SU BIRALI PODOBNOG HRVATA” Milorad Dodik ovako govori o Željku Komšiću

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je su Bošnjaci izabrali Željka Komšića kao podobnog Hrvata.

“BOŠNJACI SU BIRALI PODOBNOG HRVATA” Milorad Dodik ovako govori o Željku Komšiću
foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Veoma je teško ostvariti interese Republike Srpske u Predsjedništvu BiH u ovom sastavu. Željko Komšić je došao tu na osnovu nekoliko sumnjivih procesa koji su vezani za osnovnu stvar da Hrvati čiji je on predstavnik osporavaju njegov legitimitet, pokazujući da su u njegovoj kvoti glasova najveći broj bili Bošnjaci. Bošnjaci su sebi birali podobnog Hrvata – rekao je Dodik i dodao da u Komšićevoj politici se vidi velika naklonjenost političkom Sarajevu, a ne bavljenje interesom Hrvata.

– Sama činjenica da su gotovo sve opštine u kojim je hrvatsko stanovništvo većinsko poručili mu da ne dolazi, govori o tome da je on na neki način delekitimisan – kaže Dodik.

Željko Komšić, dodaje, uživa u jednoj apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani, a to je kaže najbliže tome da postoje samo Bosanci.

– Njemu nije smetalo da bude viđeni pripadnik Armije BiH koja je učinila zločine protiv Srba, zbog koje je iz Sarajeva protjerano 150 hiljda pripadnika našeg naroda i borio se protiv Vojske Republike Srpske i zato je njemu razumljivo da čim se pomene nešto o tome da on to blokira na neki ružan način. Zbog toga ja ne želim previše da razgovaram o tome – rekao je Dodik za ATV.