Zabava

Božić se danas slavi i u Holivudu: Brojne svjetske zvijezde su pravoslavne vjere, a jedan glumac je svoj mir pronašao na Svetoj Gori

Na Zapadu, božićni praznici tradicionalno se proslavljaju u decembru, pred Novu godinu. Međutim, postoje značajne holivudske ličnosti koje ovaj svečani trenutak obilježavaju 7. januara, u skladu sa pravoslavnom tradicijom.

Božić se danas slavi i u Holivudu: Brojne svjetske zvijezde su pravoslavne vjere, a jedan glumac je svoj mir pronašao na Svetoj Gori
FOTO: NINA PROMMER/EPA

Razlozi za ovo proizilaze iz raznovrsnih sfera života ovih ličnosti. Neki to čine iz ljubavi prema svom bračnom supružniku, dok postoji i jedan glumac koji je zaista svoj mir i veru pronašao na Svetoj gori.

Dženifer Aniston

Jedna od njih je Dženifer Aniston, čiji je otac porijeklom sa Krita u Grčkoj, pa ju je vaspitao u duhu pravoslavlja. Njena ljubav prema očuvanju tradicije odražava se kroz proslavu Božića 7. januara, uz poštovanje svih običaja svoje vjere. Osim toga, Dženifer redovno pomaže crkvama pod okriljem Vaseljenske patrijaršije, svjesna važnosti očuvanja svojih korijena.

Adrijana Lima

Manekenka Adrijana Lima, nekadašnja supruga srpskog košarkaša Marka Jarića, i nakon razvoda nastavlja tradiciju slavlja oba Božića. Njeno redovno dijeljenje božićnih čestitki na društvenim mrežama, ponekad i na srpskom jeziku, svjedoči o poštovanju prema korijenima i želji za očuvanjem tradicije.

Bastijan Švajnštajger

Bivši njemački fudbaler, Bastijan Švajnštajger, započeo je slavlje pravoslavnog Božića nakon vjenčanja sa srpskom teniserkom Anom Ivanović.

FOTO: BASTIANSCHWEINSTEIGER
AND
ANAIVANOVIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: BASTIANSCHWEINSTEIGER AND ANAIVANOVIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT

U njihovom domu, oboje poštuju oba Božića, stvarajući jedinstvenu i raznovrsnu porodičnu tradiciju koja ujedinjuje njihove kulture.

Kim Kardašijan

Najpoznatija svjetska starleta, Kim Kardašijan, ponosno ističe svoje jermensko porijeklo zahvaljujući ocu Robertu. Bez obzira na slavu i internacionalnu karijeru, Kim sačuvala je svoje korijene kroz proslavu Božića, kako 25. decembra, tako i 7. januara, pojačavajući vezu sa porodičnom tradicijom.

Tom Henks

Tom Henks je svoju vjeru podredio ljubavi ulaskom u drugi brak sa Ritom Vilson, čije su korijene iz Bugarske i grčko-albanskog nasleđa. Njihova posvećenost tradiciji svjedoči o dubokom poštovanju prema korijenima i želji za očuvanjem kulturne baštine.

Stana Katić

Kanadska glumica srpskog porijekla Stana Katić čuva tradiciju i Božić uvijek proslavlja 7. januara sa svojom porodicom, održavajući živim sjećanje na svoje korijene.

Pročitajte još

Kristijan Bejl

Slavni glumac Kristijan Bejl primio je pravoslavnu vjeru nakon ženidbe sa manekenkom srpskog porijekla, Sandrom Sibi Blažić. U njihovom domu praktikuju se svi običaji srpske kulture, čime održavaju bogatstvo tradicije.

Vikend (The Weeknd)

Čuvenog pjevača Vikenda odgajale su majka i baka nakon razvoda roditelja. On je kao dijete često išao sa bakom na služenja pri Etiopijskoj Pravoslavnoj Tewahedo crkvi. Njegova posvećenost tradiciji i održavanje veza sa korijenima jasno se očituju u prazničnim proslavama.

Mila Jovović

Milica Bogdanovna Jovović rođena je u Kijevu, od majke Galine Loginove, nekadašnje ruske glumice, i Bogdana Jovovića, srpskog doktora. Mila je takođe krstila svoju kćerku u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Los Anđelesu, čuvajući tako veze sa svojim korijenima i tradicijom.

Nina Dobrev

Zvijezda serije “Vampirskih dnevnika”, Nina Dobrev, pravoslavne je vjeroispovijesti. Njen otac porijeklom je iz Bugarske, a majka iz Grčke. Glumica je i nakon preseljenja u Kanadu, nastavila da poštuje običaje, čime održava svoje korijene.

Naomi Kembel

Manekenka Naomi Kembel je prije nekoliko godina razmatrala usvajanje pravoslavlja zbog tadašnjeg partnera, ruskog milijardera Vladislava Doronina. Iako je njihova veza završena na sudu, Naomi je ostala poznata po svojoj privrženosti različitim kulturama, uključujući i pravoslavnu tradiciju, piše ŽenaBlic.

Džonatan Džekson

Glumac koji je pet puta dobio nagradu Emi, najpoznatiji po ulozi u seriji “Opšta bolnica”, prešao je u pravoslavlje 2012. godine. Njegovo interesovanje za hrišćansku istoriju, molitve, liturgiju i živote svetaca odvelo ga je do pravoslavlja. Kada je primio jednu od nagrada zahvalio se i monasima na Svetoj Gori koji se neprestano mole za spas svijeta.

Ova promjena vjeroispovijesti značajno je uticala na njegov život i izražavanje zahvalnosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije