Politika

Brnabićeva o mjerama nakon tragedija u Srbiji "Predato više od 26.000 komada oružja, nastavljeno razoružanje Srbije"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiji do sada predato 26.339 komada oružja i pregledano 25 streljana, te da je država odlučna da nastavi sa razoružavanjem i svim mjerama koje su donesene nakon dvije tragedije u Srbiji, kako bi se stvorilo što bezbjednije okruženje za sve.

Ana Brnabić
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Brnabićeva je navela da će do kraja godine biti angažovano 1.200 novih policajaca, a da će doći i do značajne promjene u zakonodavstvu.

– Uslijediće promjena svih zakona koji će doprinijeti implementacija mjera. Pre svega to se odnosi na Krivični zakon i izmjene zakona o maloljetnicima – rekla je Brnabićeva koja je poslanicima Narodne skupštine danas predstavila izvještaj Vlade o bezbjednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i na području Smedereva i Mladenovca.

Brnabićeva je rekla i da od sutra startuje platforma “Čuvam te” – novi sistem za prevenciju vršnjačkog nasilja.

– Pored video-snimaka, sa predavanjem na različite teme u vezi sa bezbjednošću i vršnjačkim nasilje, na platformi Čuvam te, kreiran je sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove – navela je premijerka Srbije.

Pročitajte još

Ona je istakla da će na jednom mjestu, preko Trijažnog tima koji je uspostavljen u okviru Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, svi nadležni organi pratiti svaku prijavu nasilja prema djetetu i tok njenog rješavanja.

– Status prijave će biti dostupan u svakom trenutku, a i građani će moći da podnose prijave Trijažnom timu, prate tok i ishod – rekla je Brnabićeva.

Ona je zahvalila svima koji su odgovorno pristupili ovoj ozbiljnoj temi, naglašavajući da joj je žao što se opozicija u Narodnoj skupštini danas opredijelila za “performans i prijetnje”.

– Mislim da se borba protiv nasilja ne vodi na Gazeli, već se vodi rečima u skupštini, pred očima svih građana naše zemlje – poručila je ona.

Brnabićeva je rekla da se nigdje u svijetu nije desilo ono što se desilo u Srbiji nakon Vračara i Mladenovca, a to je da se tragedija politizuje.

– To su stvari oko koje se društvo treba ujediniti – rekla je ona.

Poslanici dijela opozicije su, tokom obraćanja Ane Brnabić, ustali držeći u rukama montiranu fotografiju, koju je ona ranije objavila na Instagramu – sa natpisom “Šta je smiješno”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu