Društvo

BROJKA SAMO RASTE Skoro 60 odsto građana Srbije ima PREKOMJERNU TEŽINU

Oko 58 odsto odraslih građana Srbije ima prekomjernu tjelesnu masu, a 25 odsto njih je gojazno, rečeno je danas u Beogradu na obrazovnoj radionici za medije u okviru kampanje “Teži ravnoteži”, čiji je cilj prevencija gojaznosti kod djece i odraslih.

BROJKA SAMO RASTE Skoro 60 odsto građana Srbije ima PREKOMJERNU TEŽINU
Foto; shutterstock

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Budimka Novaković rekla je da će, prema epidemiološkim prognozama, 2020. godine biti gojazno čak 44 odsto muškaraca i 31 odsto žena.

Kampanju “Teži ravnoteži” pokrenulo je Ministarstvo zdravlja Srbije, a podržale su je kompanije Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije /PKS/ koje slijede preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o ograničavanju sadržaja šećera, soli, zasićenih masti i transmasnih kiselina u svojim proizvodima.

Sekretar tog udruženja Dimitrije Ivanović rekao je da je neophodno da nutritivni i zdravstveni natpisi na proizvodima budu zasnovani na naučnim činjenicama i da predstavljaju proizvod tačno i iskreno, prenose beogradski mediji.

Nutritivno deklarisanje kao zakonska obaveza je u Srbiji prisutno od polovine ove godine i jedan je od načina da se potrošačima pomogne u donošenju odluka pri izboru namirnica.